siperianparturidvd

SIBIRSKIY TSIYULNIK
Venäjä, Ranska, Italia, Tshekki 1998

Ohjaus: Nikita Mikhalkov
Käsikirjoitus: Nikita Mikhalkov, Rustam Ibragimbekov
Tuotanto: Michel Seydoux
Pääosissa: Julia Ormond, Oleg Menshikov, Aleksei Petrenko, Richard Harris

2 tuntia 35 minuuttia

Neuvostoliittolaisohjaaja Nikita Mihkalkov (s. 1945) sai runsaasti kansainvälistä näkyvyyttä Auringon polttamalla (1994), joka voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin. Kuten tällaisessa tilanteessa usein käy, Mikhalkovin seuraavasta elokuvasta tuli massiivinen ”unelmaprojekti”: kolmituntinen ja 35:llä miljoonalla dollarilla tuotettu Siperian parturi (1998). Kaksi- ja puolituntiseksi lyhennettynäkään Siperian parturista ei tullut menestystä muualla kuin Ranskassa, mutta parikymmentä vuotta aikaisemmin Siperian parturi olisi voinut upota suomalaisyleisöönkin.

Mikhalkovin omaan ideaan pohjautuva Siperian parturi on vanhan ajan massiivinen eepos. Ehkä noin vartti elokuvasta vietetään vuoden 1905 Yhdysvalloissa, loput takaumina pääosin vuodessa 1885. Yhdysvaltalainen Jane (Julia Ormond) saapuu tsaarin ajan Venäjälle isänsä Douglasin (Richard Harris), hullun keksijän, avuksi hankkimaan rahoitusta isäukon lempiprojektille. Douglas aikoo rakentaa höyryllä toimivan metsäkoneen, jolla hän parturoi Siperian metsät omaan kukkaroonsa. Kaunis ja vaaleatukkainen Jane herättää huomiota Venäjällä, myös nuoressa kadettikoulua käyvässä Tolstoissa (Oleg Menshikov) ja tämän kenraalissa, iäkkäämässä Radlovissa (Aleksei Petrenko), jotka molemmat rakastuvat Janeen. Tästä seuraa kummallekin miehelle pelkkää harmia, eikä Janekaan säästy ehjin nahoin. Eikä tämä Tolstoi ole sukua sille Tolstoille.

Siperian parturissa viljellään tsaarin ajan Venäjän tunnelmaa ja romantiikkaa. Valtaosan ajasta elokuva on silkkaa ja tarkoituksellista komiikkaa, muuttuen hyvissä ajoin ennen loppua draamaksi ja lopulta suurien tunteiden melodraamaksi – melkeinpä ongelmitta. Nimittäin vaikka tsaarin ajan venäläiset kadetit ja heidän kenraalinsa kuvataankin hölmöinä, ovat he myös inhimillisiä ja lämpimiä hahmoja, joissa on sittenkin enemmän kuin yksi ulottuvuus. Sama pätee Janeen, jota näyttelevä Julia Ormond teki muutaman Hollywood-elokuvan jälkeen pari kunnianhimoisempaa elokuvaa, tämän ja Bille Augustin Smilla’s Sense of Snow’n (1997), minkä jälkeen hänelle ei sitten elokuvarooleja ole liiemmin tarjottukaan.

Siperian parturin huono yleisömenestys on kyllä toisaalta helppo ymmärtää. Vaikka kyseessä on erittäin romanttinen ja koominen kertomus – sellaisista suuri yleisö pitää – on se myöskin visuaalisesti aikaansa noin kaksikymmentä vuotta jäljessä eikä suinkaan vain hyvällä tavalla. Venäjän ja entisen Neuvostoliiton hulppeat maisemat, mahtavat lavasteet, hyvät näyttelijät ja kameraan ladattu 35-millinen filmi luovat kiehtovan maailman, jonka parissa viihtyy. Siperian parturissa on paljon juonen kannalta epäolennaista ja vielä enemmän siinä on hidastempoisia kohtauksia, mutta ehkä se on sopivaa, ettei tällaista nimeä kantavaa elokuvaa olekaan trimmattu.

Mihalkovin elokuva valmistui kahdeksisen vuotta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ja pitkän aikaa venäläisen elokuvan kulta-aikojen jälkeen. Silti siinä on tunkkainen, kylmän sodan ajan ankeiden propagandaelokuvien haju, joka leijailee jokaisessa kuvassa kaiken hyvän yllä. Kuten tällaiset elokuvat yleensäkin, Siperian parturi on massiivisuudessaan kokonainen ateria, jonka jälkeen on kylläinen olo.

4tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Sandrew Metronome / Elokuvapalvelu J. Suomalainen
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 2.0
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat