fantastinennainendvd

UNA MUJER FANTASTICA
Chile, Saksa, Espanja, Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Sebastián Lelio
Käsikirjoitus: Sebastián Lelio, Gonzzalo Maza
Tuotanto: Juan De Dios Larrain, Pablo Larrain
Pääosissa: Daniela Vega, Francisco Reyes

1 tunti 39 minuuttia

Tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla palkittu Fantastinen nainen on korkeatasoinen laatuelokuva Chilestä. Sebastián Lelion ohjaama ja yhdessä Gonzzalo Mazan kanssa käsikirjoittama filmi kertoo meidän ihmisten suhtautumisesta erilaisuuteen ja erilaisiin ihmisiin, tarkemmin sanottuna transsukupuoliseen Marinaan (Daniela Vega), joka syntyi miehenä, mutta elää nykyään naisena.

Tarjoilijana työskentelevän Marinan elämä Santiagossa ei ole lainkaan hullumpaa, kunnes kaikki ilo ja onni häviää hetkessä. Marinan miesystävä, häntä huomattavasti vanhempi Orlando (Francisco Reyes) saa sairauskohtauksen ja kuolee. Sen lisäksi, että Marina menettää rakkaansa ja avopuolisonsa, hän saa myös kokea, miltä tuntuu olla häpeätahra suvun tarinassa. Orlandon entinen vaimo (Aline Küppenheim) ja aikuinen poika (Nicolás Saavedra) eivät näe Marinaa läheisensä surevana leskenä, vaan luonnonoikkuna, jonka olemassaolo on salattava muilta sukulaisilta. Ennen pitkää, melkein tahtomattaankin, Marina käy taisteluun omien oikeuksiensa puolesta.

Sebastián Lelio ei suinkaan ole ensimmäinen tunnettu elokuvaohjaaja Chilestä, mutta hän on yksi viimeisimmistä ja tämän hetken näkyvimmistä. Glorialla (2013) näkyvyyttä Euroopankin art house -elokuvaympyröissä saanut Lelio teki viime vuonna Fantastisen naisen lisäksi myös englanninkielisen Tottelemattomuuden, jonka pääosia Rachel Weisz ja Rachel McAdams näyttelevät. Tänä vuonna Lelio on tehnyt englanninkielisen ja Julianne Mooren tähdittämän uudelleenfilmatisoinnin Gloriastaan.

Fantastinen nainen on teknisesti ja taiteellisesti korkeatasoinen teos. Se on kuvaukseltaan raikas, kuvauspaikkoja on ollut paljon ja äänisuunnittelussa on onnistututtu loistavasti. Santiago näyttäytyy komeana, melkeinpä nimettömänä suurkaupunkina, jonka kaltainen voisi sijaita missä vain maassa – samoin kuin tietysti elokuvan tarina voisi tapahtua todellisuudessakin missä vain. Taitavasti rytmitetty elokuva on rakennettu osuvan ja ymmärtäväisen ihmiskuvauksen ympärille. Vega tekee hienoa työtä pääroolissaan, ja hän on läsnä elokuvan jokaisessa kohtauksessa, sillä tapahtumat nähdään hänen näkökulmastaan.

4tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat