ladymacbethdvd

LADY MACBETH
Iso-Britannia 2016

Ohjaus: William Oldroyd
Käsikirjoitus: Alice Birch
Tuotanto: Fodhla Cronin O’Reilly
Pääosissa: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton

1 tunti 25 minuuttia

Nykypäivän nuorten elokuvantekijöiden näkemys eurooppalaisesta taide-elokuvasta ja ylipäätään valtavirrasta poikkeavasta, kenties merkityksellisemmästä elokuvasta on tuottanut varsin mielenkiintoisia tuloksia. William Oldroydin ohjaama Lady Macbeth sisältää hyvin vähän dialogia, näyttelijöiden eleet ja ilmeet ovat merkityksellisempiä kuin sanat. Musiikkia käytetään hyvin vähän, kuvat ovat usein staattisia, pitkiä ja asiaankuuluvalla tavalla valaistuja. Vielä kun tehdään 1860-luvun epookkia askeettisella maatilalla jossakinpäin Englantia, voi katsoja aistia elokuvan ilmapiirin voimakkaana – tai sitten tyystin vieraantua siitä.

Nikolai Leskovin vuonna 1865 kirjoittamasta novellista ammentava Lady Macbeth kertoo nuoresta Katherinesta (Florence Pugh), joka nai pienessä kivisessä kartanossa vanhan isänsä (Christopher Fairbank) kanssa asuvan maanomistajan (Paul Hilton). Molemmat miehet ovat ikäviä ja kohtelevat alaisiaan kuin orjia, mutta ei talon uusi emäntäkään pian enää niin kiltti ole. Kun Katherinen uusi mies osoittautuu seksuaalisesti poikkeavaksi, Katherine tarttuu tilaisuuteen ja aloittaa suhteen renkimies Sebastianin (Cosmo Jarvis) kanssa. Tästä alkaa nopeasti etenevä tapahtumakulku, joka merkitsee useamman kuin yhden sivullisen kuolemaa. Katherinen talossa ei asu nauru, ilo eikä onni, mutta kiihko, himo ja kylmyys ovat vallanneet koko talon.

Oldroydin toteutustapa on vaatinut näyttelijöiltä hyvin paljon, kun heillä ei ole liiemmin dialogia, mitä käydä läpi. Kokenut Fairbank on mainio, mutta kaksikymppinen Pugh on loistava. Lady Macbeth oli Pughin ensimmäisiä kameratöitä ja teki hänestä välittömästi kysytyn nuoren näyttelijän, eikä suinkaan suotta.

Pitkän elokuvan ohjaajana debytoiva Oldroyd ja niin ikään ensimmäistä pitkäänsä tekevä käsikirjoittaja Alice Birch ovat yhdessä luoneet teoksen, joka 85-minuuttisenakin on hieman liian pitkä. Birch ja Oldroyd ovat tehneet oman tulkintansa Leskovin novellista, eikä lainkaan hassummin, mutta näin äärimmäisyyksiin viety askeettinen kerrontatyyli vaatii katsojaltakin paljon.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Traileri.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Cinema Mondo
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat