ladybirdbd

LADY BIRD
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Greta Gerwig
Käsikirjoitus: Greta Gerwig
Tuotanto: Scott Rudin, Eli Bush, Evelyn O’Neill
Pääosissa: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts

1 tunti 34 minuuttia

Lady Bird on elokuva, jolta oli lupa odottaa aitoutta niin ihmiskuvauksessa kuin elokuvallisessa toteutuksessakin, eikä se suinkaan jätä lunastamatta näitä odotuksia. Kyseessä on 35-vuotiaan Greta Gerwigin ensimmäinen soolo-ohjaus ja samalla myöskin ensimmäinen elokuva, jonka hän on kirjoittanut yksin.

Gerwig on tullut tunnetuksi aitoon ihmiskuvaukseen pyrkivien, usein New Yorkissa kuvattujen indie-elokuvien tähtenä. Tietysti Gerwig on nähty hänen ilmiselvän esikuvansa Woody Alleninkin ohjauksessa, mutta parhaiten Gerwig on tunnettu ex-poikaystävänsä Noam Baumbachin elokuvista Greenberg, Frances Ha ja Mistress America. Kaksi viimeistä ovat myös Gerwigin ja Baumbachin yhdessä käsikirjoittamia.

Gerwigin ensimmäinen soolo-ohjaustyö Lady Bird on tekijänsä näköinen elokuva ja niin aito, ettei se voi olla muuta kuin omaelämäkerrallinen. 2000-luvun alkuun sijoittuvan elokuvan päähenkilö on itsensä Lady Birdiksi nimennyt Christine (Saoirse Ronan), joka elää Sacramentossa tavallista 17-vuotiaan elämää tuikitavallisessa työväenluokan perheessä. Älykäs, mutta oman nokkeluutensa sokaisema ja toisinaan (kenties tahattomasti) kaikkia loukkaava Lady Bird haaveilee hyvästä opiskelupaikasta, mutta parhaimpiin kouluihin hänen vanhemmillaan ei ole varaa. Muutamat viimeiset kuukaudet high schoolissa ovat mullistavia Lady Birdille, joka pääsee kokeilemaan koulun suositun tytön seuraa, ihastuu, vihastuu, rakastuu, menettää neitsyytensä ja ylipäätään viettää lapsuutensa viimeisiä hetkiä. Samalla hän saa huomata, ettei koko maailma pyöri hänen ympärillään, eivätkä äidit ja isät ole olemassa vain siksi, koska sinä olet.

Juuri Lady Birdin äiti ja tytär -suhteen kuvaus on niin konstailematonta ja aitoa, ettei se voi olla tuulesta temmattua. Päähenkilökin sopisi ajankohtaa myöten Gerwigiksi, joka oli elokuvan tapahtuma-aikaan lähes täsmälleen samanikäinen kuin Lady Bird ja kotoisin samasta kaupungista. Yhä ikäistään nuoremmalta näyttävä, loistavan roolisuorituksen elokuvan nimiroolissa tekevä irlantilaisnäyttelijä Saoirse Ronan olisi todellisen ikänsä puolesta rooliin liian vanha. Television puolella pitkän uran tehnyt Laurie Metcalf tekee Lady Birdin äitinä elämänsä roolin, jossa tiivistyy äitien ja vanhempien viisaus.

Gerwig kuvaa synnyinkaupunkiaan rakkaudella ja kameran linssin läpi sillä samalla aitoudella kuin päähenkilöitäänkin. Puolessatoista tunnissa pysyvä kokonaisuus on tiivis, mutta välillä sen niin monta kertaa nähty juoni ja kliseiset tehokeinot alkavat muistuttaa aiemmista teini-ikäisten yhdysvaltalaisten kasvutarinoista. Yksi syy siihen, miksi tällaiset filmit ovat täynnä hyvin samanlaisia tarinoita on tietysti se, että todellisessakin elämässä tällaisia samankaltaisia tarinoita riittää yllin kyllin. Mutta pelkästään vanhojen kliseiden taitavasta kierrättämisestä Lady Birdissä ei ole kyse, sillä niiden keskiössä on aina lopulta läheinen kosketus todellisuuteen ja elettyyn elämään.

4tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Gerwigin ja kuvaaja Sam Levyn kommenttiraita sekä dokumentti elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat