readyplayeronebd

READY PLAYER ONE
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Zak Penn, Ernest Cline
Tuotanto: Steven Spielberg, Donald De Line, Dan Farah, ym.
Pääosissa: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn

2 tuntia 19 minuuttia

Ready Player One on monia asioita. Se on 71-vuotiaan Steven Spielbergin paras elokuva vuosikausiin, CGI-tehosteiltaan kenties kaikkien aikojen hienoin saavutus ja viihde-elokuvan mestarin eräänlainen testamentti. Edward Clinen romaaniin pohjautuvaan aikuisten nuorisoelokuvan on kasattu näkyviä ja verbaalisia viittauksia melkeinpä kaikkeen siihen, mistä Spielberg pitää ja mitä hänen tuotantonsa on edustanut.

Clinen ja Zak Pennin käsikirjoittama reilu parituntinen filmi sijoittuu noin 2050-luvulle maailmaan, jossa teknologia on kehittynyt juuri sellaiseksi, mitä jo vuosikymmeniä on uskottu tulevaisuudesta löytyvän. Koko maailman nuorison elämän keskipisteessä on OASIS-niminen massiivinen virtuaalitodellisuudessa toimiva peli, jossa mahdollisuudet toteuttaa itseään ovat rajattomat – mutta myös epätodelliset. Pelin edesmennyt kehittäjä (Mark Rydell) on jättänyt pelin sisälle ”pääsiäismunan”, palkinnon, jonka löytäjä saa pelin omistavan yhtiön haltuunsa. Yhtiön ilkeä johtaja Sorrento (Ben Mendelsohn) ei ole tästä palkinnosta lainkaan innoissaan, mutta ei usko kenenkään palkintoa löytävänkään. Mutta sitten ankeaa todellisuutta OSASIKSEN maailmaan pakeneva Wade (Tye Sheridan) ja hänen vain pelimaailmassa tuntemansa Samantha (Olivia Cooke), Aech (Lena Waithe), Sho (Philip Zhao) ja Daito (Win Morisaki) lyöttäytyvät yhteen löytääkseen pääsiäismunan ja vapauttaakseen OASIKSEN Sorrenton ikeestä.

Ready Player Onen juoni on yksinkertainen ja paperilla koko elokuva edustaa kaikkea sitä, mikä nykypäivän elokuvassa on vialla ja mihin on jo loputtoman kyllästynyt. Mutta näin on vain paperilla, sillä elokuvan toteutus on jotain aivan toista. Spielberg panee peliin kaiken osaamisensa, ja lopputulos on saumaton ja hiuotumpi kuin veteraaniohjaajan monet viimeisimmät työt. Sen lisäksi niin nuoret kuin vanhemmatkin näyttelijät ovat taitavia ja oikeassa paikassa.

Spielberg, Penn ja Cline ovat rakentaneet elokuvan nostalgian ja populaarikulttuurin lähihistorian ympärille. Se tarkoittaa loputtomia viittauksia musiikkiin ja eritoten elokuviin Citizen Kanesta, Kurosawasta, King Kongista, Godzillasta ja tietenkin Amblin-yhtiön tuotannosta lähtien. Eräs elokuvan puolessa välissä mukaan ilmestyvä ”viittaus” erääseen modernin elokuvahistorian suureen klassikkoon on niin herkullinen, että sen jälkeen Ready Player One on voittanut kyynisemmänkin katsojan puolelleen. Muiden yhtiöiden miljoonien arvoisia luomuksia hyödynnetään elokuvan tarinassa ja juonessa niin paljon ja näkyvästi, että ilman Spielbergin kaltaista arvostettua ja ihailtua ohjaajaa lupia tuskin olisi saatu. Rahalla näitä kaikkia ei ole voinut ostaa, sen jälkeen itse elokuvan tekoon ei olisi jäänyt mitään.

Ready Player One on elokuva rakkaudesta taiteeseen, tarkemmin sanottuna populaarikulttuuriin – ei se ole elokuva pelaamisesta. Se on elokuva mielikuvituksesta, unelmista, todellisuudesta ja kaiken tarkoituksesta tai tarkoituksettomuudesta. Tämä ei ole vieras maailma sentimentaalisuuteen taipuvaiselle Spielbergille, joka on tällä kertaa tehnyt oikeasti koskettavan filmin. Sokeroitu loppu toimii, sillä kaikki sitä edeltävä on ollut niin hauskaa. Ready Player One on tuulahdus viattomimmilta ajoilta, useamman sukupolven lapsuudesta.

4tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Puolentoista tunnin verran lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox / Warner Bros.
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD
Kuva: 2,40:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla kuvio kylla

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat