hiljainenpaikkabd

A QUIET PLACE
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: John Krasinski
Käsikirjoitus: John Krasinski, Bryan Woods, Scott Beck
Tuotanto: Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller
Pääosissa: Emily Blunt, John Krasinski

1 tunti 30 minuuttia

John Krasinski ei varmasti kadu rooliaan Michael Bayn 13 Hours -elokuvassa (2016), vaikkei siitä menestystä tullutkaan. Sen seurauksena Krasinski päätyi ohjaamaan Bayn tuotantoyhtiölle Bryan Woodsin ja Scott Beckin tarinasta syntyneen Hiljaisen paikan, yhden kauhuelokuvan uuden kukoistuskauden arvostetuimmista teoksista, joka sai myös hyvän yleisömenestyksen. Kyseessä on Krasinskin kolmas ohjaustyö, mutta ei se lopulta niin erikoinen ole – mutta hyvä, kylläkin.

Maailmanlopun jälkeiseen aikaan eräälle yhdysvaltalaiselle maatilalle sijoittuvassa elokuvassa ihmiskunta on kohdannut tuhonsa ilmeisesti ulkoavaruudesta tulleiden hirviöiden kynsissä. Ennen lopullista tuhoa tiedemiehet saivat selville, että hirviöt ovat sokeita, mutta käyttävät erittäin tarkkaa kuuloaan ihmisten metsästykseen. Eräs perhe, äiti (Emily Blunt), isä (Krasinski) ja kaksi lasta, kuuro tytär (oikeastikin kuuro Millicent Simmonds) ja nuorempi poika (Noah Jupe), elävät hiirenhiljaista elämää maatilallaan, mutta rakkaudesta huolimatta tällainen elämä ei suinkaan ole iloista kylläinen. Elämä on jatkuvaa varpaisillaan oloa ja selviytymistä.

Hiljainen paikka on helppo nähdä allegoriana monellekin eri asialle nykymaailmassa: kun on mahdollisimman näkymätön, hiljainen ja mitätön, saa elää omaa ankeaa elämäänsä rauhassa, päinvastaisesta toiminnasta rangaistaan. Aiemmin yhden komedian ja yhden draamakomedian ohjanneen Krasinskin ensimmäinen hittielokuva on rakennettu yksinkertaisen, mutta toimivan idean ympärille. Rajallisesta tapahtumaympäristöstä huolimatta kyseessä ei ole klaustrofobinen elokuva eikä taatusti yhden naisen mielenterveyden rippeidenkin häviämisen kuvaus, toisin kuin elokuvan juliste ehkä antaa ymmärtää. Krasinskin suurimpia saavutuksia on uskallus tehdä hiljaista elokuvaa – tässähän ei ole juuri yhtään repliikkiä eikä muitakaan ääniä – ja jättää halvat säikäytykset käytännössä kokonaan pois elokuvasta. Hyvässä ja pahassa tässä elokuvassa ei tapahdu mitään, mikä ei olisi perusteltua.

Krasinski ja tanskalainen nuori mestarikuvaaja Charlotte Bruus Christensen (Jahti, Kaukana maailman menosta) ovat tehneet tummasävyisen elokuvan, jossa oleellinen informaatio on kuitenkin selkeästi nähtävillä. Taitavasti kuvattu ja valaistu elokuva on myös hyvin näytelty ja omaan näkemykseen luottaen ohjattu. Se on rautaista viihdettä, eurooppalaista kerrontaa yhdistettynä klassiseen Carpenterin koulukunnan amerikkalaiseen kauhuelokuvaan, eikä sen tapahtuma-aika ole sidoksissa mihinkään tiettyyn hetkeen – tämä voisi tapahtua sellaisenaan milloin tahansa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Yllätyksellisyys jää puuttumaan.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Muuta dokumentti elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox / Paramount
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Atmos
Kuva: 2,40:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla kuvio kylla

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat