15717pariisiinbd

THE 15:17 TO PARIS
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: Dorothy Blyskal
Tuotanto: Clint Eastwood, Tim Moore, Kristina Rivera, Jessica Meier
Pääosissa: Alex Skarlatos, Anthony Sadler, Spencer Stone

1 tunti 33 minuuttia

Yhdysvaltalaiset kaverukset Spencer Stone, Alex Skarlatos ja Anthony Sadler olivat vuonna 2015 reissaamassa Euroopassa, kun he päätyivät samaan Pariisin-junaan marokkolaislähtöisen terroristin kanssa. Nuoret turistit onnistuivat estämään Ayoub El Khazzania toteuttamasta suunnitelmiaan. Se on sankariteko, josta kolmikko sai syystäkin useita urhollisuusmitaleja ja muita kunnianosoituksia.

Yksi suurimmista kunnianosoituksista näille pojille oli varmasti se, että Clint Eastwood halusi tehdä elokuvan heidän urotyöstään – ja lopulta halusi todelliset sankarit näyttelemään itseään. 87-vuotias Eastwood otti tietoisen riskin valitsemalla elokuvan päärooleihin kolme täyttä amatööriä, eikä lopputulos taatusti ole onnistunut. Stonesta tosin saattaisi vielä kouliakin jonkinlaisen näyttelijän, mutta tässä elokuvassa nämä kolme juuri sitä, mitä he ovatkin: amatöörejä.

Dorothy Blyskalin käsikirjoittama (ja typerän suomenkielisen nimen saanut) 15.17 Pariisiin kertoo sankareiden tarinan lapsuusvuosista h-hetkeen saakka. Tämä toteutustapa on ymmärrettävä, sillä itse terrori-iskun yrityksessä ja sen estämisessä ei ole aineksia pitkään elokuvaan. Amatöörien näyttelemä kertomus täysin tavallisista, yllätyksettömistä ja yksiulotteisista nuorista on melko puuduttavaa katseltavaa. Ehkä tästä syystä elokuvaan on välillä leikattu mukaan välähdyksiä tulevasta, jotta katsojat eivät jättäisi elokuvan katselua kesken. Parempaa on luvassa, luvataan, mutta kliimaksi on nopeasti ohi ja esileikki oli loputtoman pitkää ja väkinäistä.

Eastwoodin yli 45-vuotinen ura elokuvaohjaajana kattaa yli kolmekymmentä elokuvaa. Niille on aina ollut yhteistä Eastwoodin kiireetön, mutta vankka ote tunnelmasta ja tarinasta. Visuaalisesti elokuvat keskenään hyvin samankaltaisia, eritoten Tom Sternin kuvaamat filmit, eikä 15.17 Pariisiin ole poikkeus tältä osin. Mutta 15.17 Pariisiin on yksinkertaisesti tylsä ja huonosti näytelty elokuva, ja sellaisena se on Eastwoodin uran ensimmäinen.

2tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Kaksi dokumenttia elokuvasta ja sen teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox / Warner Bros.
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD
Kuva: 2,40:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat