gringobd

GRINGO
Australia, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Nash Edgerton
Käsikirjoitus: Anthony Tambakis, Matthew Stone
Tuotanto: Nash Edgerton, Charlize Theron, Rebecca Veldham, ym.
Pääosissa: David Oyelowo, Charlize Theron, Joel Edgerton

1 tunti 46 minuuttia

Gringo näyttää lupaavalta, rikoskomedia kolmella nimekkäällä ja hyvällä näyttelijällä miehitettynä, mutta todellisuudessa se onkin vain kokemattoman ohjaajan keskinkertainen debyytti. Käsikirjoituksen laatineet Anthony Tambakis ja Matthew Stone ovat kumpikin tahoillaan kirjoittaneet hyvin erilaisia elokuvia: Tambakis Gavin O’Connorin Warriorin (2011) ja Jane Got a Gunin (2015) kaltaisia vakavia filmejä, Stone puolestaan komedioita, muun muassa Coenin veljesten filmin Sietämätöntä julmuutta (2003) ja Eddie Murphyn tähdittämän rikoskomedian Life (1999).

Yritystä on. David Oyelowo näyttelee afrikkalaissyntyistä uramiestä, Haroldia, joka on erittäin mukava ja huomaavainen ihminen, mutta myös tästä syystä kaikkien huijattavissa ja onneton ihminen. Haroldin pomo Rich (Joel Edgerton) on hänen paras ja ilmeisesti ainoa ystävänsä, ja Rich onkin antanut Haroldille hyvän työn lääkkeitä valmistavan firmansa Meksikon-tehtaan valvojana. Erään Meksikon-visiitin aikana Harold saa tietää Richin ja tämän kyynisen kollegan (Charlize Theron) vihaavan häntä ja junailevan hänelle potkuja. Sen lisäksi Harold kuulee vaimoltaan (Thandie Newton) tämän löytäneen uuden miehen. Kulissit kaatuvat, silmät aukeavat ja Harold päättää aloittaa uuden elämän Meksikossa. Rahaa saadakseen hän lavastaa kidnappauksensa ja toivoo korjaavansa lunnasrahat parempaan talteen. Sekään ei tahdo onnistua.

Oyelowon ja Edgertonin roolihahmot ovat käveleviä kliseitä, niin myös suurimmilta osin Theronin näyttelemä miestennielijä, josta kuoriutuu odotetustkin selkään puukottava opportunisti. Mutta Theronin roolihahmon tapauksessa kliseistä poiketaan muutamilla inhimisillä kohtauksilla.

Ensimmäistä pitkää elokuvaansa ohjaava Nash Edgerton on tarttunut käsikirjoitukseen, joka seuraa samanaikaisesti kolmea eri tahoa, mutta samassa ajassa. Jo mainittujen tyyppien lisäksi mukana on yhdysvaltalainen pariskunta, jonka parempaa puoliskoa Amanda Seyfried näyttelee. Lopulta filmi on poukkoileva ja huumori väsynyttä, vaikka roolihahmoissa on tavanomaista enemmän syvyyttä. Tekninen toteutus on korkeatasoista, mutta kokonaisuudessaan Gringo on pettymys ja keskinkertainen teos lajityypissään, mutta hyvät näyttelijät tuovat siihen oman viehätyksensä.

2tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat