kirjallinenpiiridvd

THE GUERNSEY LITERARY & POTATO PEEL PIE SOCIETY
Iso-Britannia, Ranska, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Mike Newell
Käsikirjoitus: Don Roos, Kevin Hood, Thomas Bezucha
Tuotanto: Paula Mazur, Mitchell Kaplan, Graham Broadbent, Pete Czernin
Pääosissa: Lily James, Michiel Huisman, Glen Powell

1 tunti 59 minuuttia

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on jälleen sellainen elokuva, joka näyttää erittäin lupaavalta, varsinkin paperilla. 1940-luvulle pienelle brittiläiselle saarelle sijoittuva romanttinen draamakomedia, ohjaajana Mike Newell, joka yhdessä Richard Curtisin kanssa teki brittiläisestä romanttisesta komediasta erittäin suositun lajityypin Neljät häät ja yhdet hautajaiset -filmillään (1994). Siitä on kuitenkin kohta neljännesvuosisata, eikä Kirjallinen piiri ole lähelläkään ohjaajansa tunnetuimman teoksen tasoa.

Kirjallisen piirin tarina pohjautuu kahden naiskirjailijan, Mary Ann Shafferin ja Annie Barrowsin, romaaniin, josta kolme miestä on laatinut elokuvakäsikirjoituksen. Parituntinen elokuva kertoo Lontoon pommituksissa perheensä menettäneestä nuoresta kirjailijasta, Julietista (Lily James), joka saa postia kaukaiselta Guernseyn saarelta. Sodan aikana natsien miehittämällä saarella muutama paikallinen perusti kirjakerhon, johon Juliet saapuu tutustumaan, aikeinaan kirjoittaa aiheesta lehtiartikkelin. Postikorttimaisema, pieni yhteisö sekä sen omat kuppikunnat viehättävät Julietia, joka löytääkin paljon traagisemman tarinan kuin odotti. Tutustuminen sikafarmariin (Michiel Huisman) saa Julietin epäilemään tulevaisuuttaan rikkaan amerikkalaisnuoren (Glen Powell) kanssa.

kirjallinenpiirililyjames2still
LIly James. Kuva: SF Studios

Sen lisäksi että Kirjallisessa piirissä puhutaan Humisevasta harjusta ja Brontën sisarusten teoksista, on niiden vaikutus ilmeinen myös elokuvan juonessa. Humiseva harju tämä ei kuitenkaan ole, vaan muotopuoleksi jäänyt yritys yhdistellä lähihistorian tragedioita kevyeen hömppään. Roolihahmot ja -suoritukset eivät tule tarpeeksi lähelle, koska Newell ei saa hätiköidyllä kerronnallaan herätettyä tarinaa, yhteisöä ja sen ihmisiä henkiin. Jamesin näyttelemä nuori kirjailijanainen on melkeinpä karikatyyri, josta ei oikeastaan edes ota selvää, onko hän hyvä kirjailija vai ei. Sen sijaan sikafarmarin hyvyys tuodaan esille vaikka väkisin, eikä hänessä sitten mitään muita puolia olekaan. Kliseistä, kovin kliseistä.

Toteutus on vaatinut useita CGI-kuvia, jotka ovat budjettisyistä jääneet melko vaatimattomiksi. Hyvin vaaleissa sävyissä kuvatun elokuvan näyttelijät ovat kalmankalpeita, mutta niinhän koko elokuvakin on hieman pystyynkuollut: liian vähän eloa ja liikaa kliseitä. Omassa lajityypissään kuitenkin keskinkertainen suoritus.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,40:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat