indarknessbd

IN DARKNESS
Iso-Britannia, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Anthony Byrne
Käsikirjoitus: Anthony Byrne, Natalie DOrmer
Tuotanto: Ben Pugh, Adam Morane-Griffiths, Josh Varney
Pääosissa: Natalie Dormer, Ed Skrein, Emily Ratajkowski

1 tunti 41 minuuttia

Kun joku keksii jotakin uutta ja hyvää, sitä vähemmän kekseliäät kollegat kopioivat ja jalostavat omiin tarpeisiinsa. Elokuvassa koko sen historian ajan on nähty melodraamoja ja jännitystarinoita, joissa päähenkilö on kaunis, nuori, herkkä, hyvin miellyttävä ja yleensä kaikkea muuta kuin avuton sokea nainen. Useammankin kerran tällainen nainen on päätynyt häne kotiinsa tunkeutuneiden murhamiesten armoille, kuten esimerkiksi ikoninen Audrey Hepburn Terence Youngin Yksin pimeässä -filmissä (1967) ja Mia Farrow Richard Fleischerin Sokeassa kauhussa (1971). Brittiläinen tv-näyttelijä Natalie Dormer on kyllä kaunis, mutta mikään Hepburn tai edes Farrow hän ei ole. 

Dormer on yhdessä miehensä Anthony Byrnen kanssa käsikirjoittanut tarinan sokeasta pianistista, Sofiasta (Dormer), joka elelee Lontoon paremmilla asuinalueilla ja työskentelee studiopianistina. Hänen yläpuolellaan asustelee serbialaisen kansanmurhaajan tytär (Emily Ratajkowski), joka kuolee hämärissä olosuhteissa pudottuaan asuntonsa parvekkeelta kadulle. Tästä alkaa sekava, pitkäpiimäinen ja saatanan tyhmä soppa, jonka kruunaa filmin lopussa päälle ripoteltava oksennus, joka on syntynyt typerien ja katsojien älykkyyttä aliarvioivien ideoiden yhteentörmäyksessä.

In Darkness kierrättää kaikki kaltaistensa filmien kliseet eikä mitään niistä hyvin. Heti elokuvan alussa annetaan kuitenkin hyvin selvä merkki siitä, mitä tuleman pitää ja mikä on lopulta elokuvan suuri juonenkäänne, mutta ei se sitä silti sen iloisemmaksi tuttavuudeksi tee. Teknisesti In Darkness on kyllä korkeatasoinen ja elävään kameratyöskentelyyn kiintynyt Byrne on teknisesti taitava ohjaaja, mutta käsikirjoittajana hän ja Dormer ovat tämän filmin perusteella onnettomia. Sen lisäksi Byrne on tv-töitä ohjatessaan jämähtänyt tv-sarjan kerrontaan ja rytmiin, joka ei muutenkaan kuulu elokuvaan, mutta (korkeintaan) yhden idean varaan rakennettuun 100-minuuttiseen jännitystarinaan vielä vähemmän. Onttoa käsikirjoitusta rullataan eteenpäin sellaisella vauhdilla, että tunnin jälkeen kaikki mielenkiinto on hävinnyt ja edessä on vain ennalta arvattavien, banaalien tapahtumien odottelua.

Kansanmurhan uhriksi joutuneet kroatialaiset tuskin innostuvat tästä teoksesta, joka tekee heidän kärsimyksestään idioottimaista viihdettä. In Darknessilla on paikkansa esikuvanaan toimineiden teostensa varjossa.

2tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 2,40:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat