phantomthreadbd

PHANTOM THREAD
Yhdysvallat, Iso-Britannia 2017

Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Käsikirjoitus: Paul Thomas Anderson
Tuotanto: Paul Thomas Anderson, Megan Ellison, Daniel Lupi, ym.
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Vicky Krips, Lesley Manville

2 tuntia 10 minuuttia

Ohjaaja Paul Thomas Andersonin ja näyttelijä Daniel Day-Lewisin ensimmäinen yhteinen elokuva There Will Be Blood (2007) ei esittelyitä kaipaa: se on uuden vuosituhannen parhaimpia filmejä ja klassikko jo syntyessään. Seuraavaa yhteistyötä saatiin odotella kymmenen vuotta, ja tässä ajassa kumpikin teki vain kaksi elokuvaa. Phantom Thread on monilla tavoin odotuksen arvoinen.

Andersonin itsensä käsikirjoittama Phantom Thread sijoittuu 1950-luvun Englannin hienostopiireihin. Ikääntyvä Reynolds Woodcock (Day-Lewis) on tapojensa orja, työtään yli kaiken rakastava pukusuunnittelija, jonka kaltaiset roolihahmot on totuttu näkemään homoina. Reynolds on kaikkea muuta, vaikka hän uuden muusan löydettyään kyllästyykin tähän nopeasti ja arvostaa kaunista pukua enemmän kuin sen sisällä olevaa ihmistä. Kahvilasta löytyvä nuori tarjoilija, saksalainen Alma (Vicky Krips) on kuitenkin toisenlainen tapaus. Heidän rakkaussuhteensa on räiskyvä, täynnä alistusta, ylemmyydentunnetta, vähättelyä, pelkoa ja luomisentuskaa. Samanaikaisesti alistuva ja erittäin itsevarma Alma on luonteeltaan samanlainen kuin Reynoldsin sisko (Lesley Manville), joka on keskeinen osa Reynoldsin elämää ja työtä (jotka ovat näille ”orvoille” sisaruksille yksi ja sama asia).

Phantom Threadissa on samanlaista asetelmaa kuin Howard Hawksin ja muiden mestareiden tietyissä teoksissa, jossa roolihahmot ja näyttelijäsuoritukset nostetaan tietoisesti kaiken keskipisteeksi – tarinalla ja juonella ei ole niin suurta merkitystä, ihmisillä ja heidän käytöksellään on. Day-Lewis on suhtautunut tähänkin rooliinsa hänelle ominaisella uskomattomalla ja toisinaan kentis naurettavallakin pieteetillä, jonka myötä Day-Lewis todella on roolihahmonsa. Hänen roolisuorituksensa on mestariluokkaa, mutta itse elokuva ei voisi olla kovin kaksinen, jos vastanäyttelijät eivät olisi samalla tasolla. Manville on tunnetusti taitava juuri tällaisissa rooleissa ja niinpä todellinen yllättäjä onkin melko tuntematon luxemburgilainen Vicky Krieps, joka tekee kenties elämänsä roolin Almana. Kriepsillä on klassisen Hollywood-tähden karisma, näyttelijänlahjat ja ulkonäkö.

Phantom Thread on älykäs, pinnan alla kuohuava tarina luovista ihmisistä, intohimosta ja rakkaudesta. Andersonin itsensä kirjoittama filmi voisi hyvin kertoa myös elokuvantekijästä, mutta siitä ei saisi niin intiimiä ja elokuvallista elokuvaa kuin pukusuunnittelijasta, joka työskentelee värikkäiden tekstiilien parissa neljän seinän sisällä. Filmille kuvattu Phantom Thread on kokonaisuutena täydellisesti hallittu ja poikkeuksellisesti se on toteutettu ilman kreditoitua kuvaajaa: Andersonin mukaan kuvaus oli hänen, kameraoperoijien, valaisijan ja useiden muiden kameraryhmän jäsenten yhteistyötä. Näin se yleensä on, vaikka olisi miten pätevä kuvaaja, mutta harva kuvaa pakkomiellettä ja ihmismielen outoutta yhtä nerokkaasti kuin Anderson.

5tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia ja eri filmien sekä linssien testikuvia Andersonin kommentein.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS:X
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat