petterikaniinibd

PETER RABBIT
Australia, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Will Gluck
Käsikirjoitus: Will Gluck, Rob Lieber
Tuotanto: Will Gluck, Zareh Nalbandian
Pääosissa: Domhnall Gleeson, Rose Byrne, Sam Neill

1 tunti 35 minuuttia

Beatrix Potterin (1866–1943) kirjoittama Petteri Kaniini on yli sadan vuoden ajan ollut osa brittiläisen lasten elämää, joten hahmon ensimmäinen oma elokuva on antanut odottaa itseään. Yhdysvaltalaisen Will Gluckin ohjaama Petteri Kaniini ei tuntunut olevan alkuperäisten kirjojen ystävien mieleen, mutta vaikka kyseessä onkin hyvin tyypillinen ja laskelmoitu tuote, on siinäkin oma hohtonsa.

Sam Neillin näyttelemä, pari kohtausta mukana oleva vanha McGregor vihaa kotinsa ja puutarhansa lähistöllä asustelevia eläimiä, varsinkin kaniineja, jotka käyvät syöpöttelemässä McGregorin puutarhassa. Vuosien varrella kärttyisä vanha äijä on jo syönyt muutaman kaniinin, myös Petterin (äänenä James Corden) isän. Kun Petterin vuoro koittaa, McGregor saa sydänkohtauksen ja heittää lusikan nurkkaan. Kaniinit uskovat vapauden ja huolettomien aikojen koittaneen, mutta sitten tilalle saapuu McGregorin perinyt kaukainen sukulainen, nuori McGregor (Domhnall Gleeson). Suvun nuorempi edustaja pitää järjestyksestä ja tehokkuudesta, mikä onkin johtanut hermoromahdukseen ylennyksen mentyä vähemmän pätevälle kollegalle. Nuorukainen aikoo nyt panna tilan kuntoon ja myydä sen, mutta sitten hän tutustuu naapuritalossa asuvaan taidemaalariin (Rose Byrne) – ja Petteri Kaniiniin.

Petteri Kaniini on hyvin paljon Hiiri jota ei saatu hengiltä -tyyppinen kertomus, jossa lapsenomaiset kanit vetävät hölmöä ihmistä nenästä ja sinnittelevät hengissä kaikista ansoista ja ponnistuksista huolimatta. Tietysti Petteri Kaniini ja hänen kumppaninsa puhuvat, eikä Petterin ääneksi valittu James Corden tee erityisen hyvää työtä roolissaan. Gleesonin ja Byrnen roolihahmojen välille on rakennettu pakollinen romanssi, jota ilman hyvin vähäisistä aineksista rakennettua juonta ei olisi senkään vertaa. Gleesonin ja Byrnen roolihahmot ovat karikatyyrejä, kun taas kanit ovat usein ärsyttäviä väkinäisessä pirteydessään.

Gleesonin luontainen karisma ja lahjakkuus pääsevät yhtä hyvin esiin kuin tietokoneella luodut kanit, jotka ovat edusta nykypäivän parhainta CGI-teknologiaa. Gluck maalailee iloisia ja romanttisia kuvia Ison-Britannian kauniista maaseudusta sekä lapsikatsojia ajatellen kenties liiankin karmivia kauhukuvia piirakkaan joutuvista kaneista. Ehkä Gluckin elokuva ei vastaa Potterin teoksia ja se on taatusti laskelmoitua, geneeristä lastenelokuvaa, mutta pitkälti Gleesonin ansiosta lopputulos on viihdyttävä, aina yltiösokeroituun loppuun saakka.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Dokumentti elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1 (englanti, suomi)
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

7u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  kuvio kylla

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat