ithacadvd

ITHACA
Yhdysvallat 2015

Ohjaus: Meg Ryan
Käsikirjoitus: Erik Jendresen
Tuotanto: Janet Brenner, Erik Jendresen, Laura Ivey
Pääosissa: Alex Neustaedter, Hamish Linklater, Sam Shepard, Meg Ryan

1 tunti 26 minuuttia

Nimet Ithacan DVD-julkaisun etukannessa antavat ymmärtää, että Tom Hanks ja Meg Ryan nähdään elokuvan päärooleissa. Todellisuudessa Ryan on elokuvassa sivuosassa ja Hanks hädin tuskin senkään vertaa, muutamassa lyhyessä kohtauksessa ja muutaman repliikin puhujana.

Hanksin kanssa Joe ja tulivuori-, Uneton Seattlessa- ja Sinulle on postia -elokuvissa 1990-luvulla näytellyt Ryan ei ole enää vuosiin saanut elokuvarooleja, mutta nyt hän on onnistunut saamaan esikoisohjauksensa rahoitettua (Hanks on yksi elokuvan tuottajista). Ithaca pohjautuu William Saroyanin maailmankuuluun Ihmisiä elämän näyttämöllä- eli The Human Comedy -näytelmään, josta Clarence Brown ohjasi ylistetyn filmatisoinnin heti tuoreeltaan. Syystä tai toisesta Ryan on kuvitellut voivansa panna paremmaksi.

Homeroksen mukaan nimetty Homer (Alex Neustaedter) on teinipoika 1940-luvun alun pikkukaupungissa, joka muuttuu pysyvästi Yhdysvaltojen lähdettyä mukaan toiseen maailmansotaan ja tämänkin kyläpahasen nuorten miesten suunnattua kohti rintamaa. Isoveljensä lähdettyä sotaan Homer on perheensä vanhin mies, sillä isä (Tom Hanks) on kuollut. Energinen nuori mies päättää hankkia lisätienestiä perheelleen sähkelähettinä, mutta jatkuvien suruviestien kuljettaminen pahaa odottamattomille äideille alkaa käydä ylivoimaiseksi. Legendaarinen, nyttemmin jo edesmennyt Sam Shepard ja nuorekkuutensa säilyttänyt Hamish Linklater nähdään Homerin esimiehinä ja työkavereina, joista Homer hakee miehenmallia.

Ilmeisen pienellä, varmasti vain muutaman miljoonan dollarin budjetilla tuotettu Ithaca ei ole juuri minkäännäköinen tai -makuinen. Saroyanin näytelmästä on tehty liiankin yksinkertainen kertomus ymmärtämättä lainkaan näytelmän ja elokuvan dramaturgian eroja. Ryanin kokemattomuus elokuvaohjaajana ei varmasti tätä asiaa auta, eikä Ithacaa voi pitää juuri minään muuna kuin filmattuna teatterina, mutta tekijät ovat ilmeisesti kuvitelleet tekevänsä oikeaa elokuvaa. Saryoanin teksti on kuitenkin antanut sen verran vankan pohjan, että elokuvan jaksaa katsoa loppuun.

2tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film / Atlantic Film
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

dvd 

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat