thedisasterartistbd

THE DISASTER ARTIST
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: James Franco
Käsikirjoitus: Scott Neustadter, Michael H. Weber
Tuotanto: James Franco, Seth Rogen, Evan Goldberg, ym.
Pääosissa: James Franco, Davd Franco, Seth Rogen, Alison Brie

1 tunti 43 minuuttia

Hollywoodin ahkerimpiin näyttelijöihin lukeutuva James Franco on ohjannut toistakymmentä pitkää elokuvaa, joista The Disaster Artist on ensimmäinen laajan levityksen saanut – ja syystäkin. Francon aiempia elokuvia on vaivannut liiallinen kunnianhimo aiheiden suhteen ja pyrkimys erittäin korkeaan taiteelliseen tasoon. Sen Franco on saavuttanut (varmasti puolivahingossa) juuri The Disastert Artistilla, joka on hauskin elokuva elokuvanteosta sitten Tim Burtonin Ed Woodin (1994).

Francon elokuva pohjautuu Greg Sesteron ja Tom Bisellin kirjaan, jossa käydään läpi Sesteron kaveruutta ja yhteistyötä Tommy Wiseaun kanssa. Wiseau on viimeisen viidentoista vuoden ajan kerännyt mainetta ympäri maailman (tosin melko rajatuissa piireissä) esikoisohjauksellaan The Room (2003), joka on kieltämättä maailman huonoimpia elokuvia. Se on kuin täysin pystymetsästä haetun, koskaan elokuvia näkemättömän ihmisen ohjaama ja käsikirjoittama tekele, joka vie tahattoman koomisuudeen uusiin merkityksiin. Kuuden miljoonan dollarin budjetin takia sitä ei kuitenkaan voi pitää vain jonakin kotivideona, vaan ihan oikeana elokuvana. The Disaster Artist kertoo siitä, miten 19-vuotias Greg (Dave Franco) tapaa mysteerimies Tommyn (James Franco vahvassa maskissa) ja luo hänen kanssa palan elokuvahistoriaa – ei kovin hohdokasta palaa, mutta palan kuitenkin.

The Disaster Artistin budjetti ei ole kovin paljon suurempi kuin The Roomin, mutta onneksi nämä ovat elokuvina täysin erilaisia. Franco on luonut Scott Neudstaderin ja Michael H. Weberin käsikirjoituksen pohjalta omalaatuisen satiirin siitä, mitä tapahtuu, kun lapsenuskoinen nuorimies ja jostakin Itä-Euroopasta Yhdysvaltoihin saapunut keski-ikäinen hämärämies lyövät hynttyyt yhteen (kavereina), suuntaavat Los Angelesiin ja päättävät tavoitella uraa filmitähtinä. Lahjoja ei ole, varsinkaan Tommylla, joka on yhtä suurta kysymysmerkkiä koko mies vahvan aksenttinsa, epämääräisen taustansa ja pohjattoman pankkitilinsä takia.

Samalla, kun The Disaster Artist on pirullisen hauska kuvaus tunareiden edesottamuksista elokuva-alalla ja elokuvantekijöinä, se on myös kevyt vilkaisu siihen katkeruuteen, joka syntyy jatkuvien vastoinkäymisten ja haaveiden toteutumattomuuden seurauksena. Pääpaino on kuitenkin hauskuudessa, josta täysin nauttiakseen täytyy tuntea Wiseaun tarinaa ja The Roomin olemus ja keskeisimmät kohtaukset. Tunnistamattomaksi maskeerattu Franco tekee elämänsä roolin hahmona, jonka esikuvakin on niin vieraantunut todellisuudesta, ettei tämän ”tyypin” fiktiivinen versio voi olla muuta kuin hervoton.

Visuaalisesti The Disaster Artist on konstailematon ja kevyt, vaikka huomattava osa elokuvasta tapahtuu sisätiloissa. Elokuvassa on useita epätarkkoja kuvia, jollaisia Brandon Trostin kaltaisen kokeneen kuvaajan ei pitäisi päästää käsistään.

4tahtea


LISÄMATERIAALI:

Kolme dokumenttia ja kommenttiraita.

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox (Warner Bros.)
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 2,40:1
Levyjä: 1

7u

dvd blu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat