synkinhetkibd

DARKEST HOUR
Iso-Britannia, Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Joe Wright
Käsikirjoitus: Anthony McCarten
Tuotanto: Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce, ym.
Pääosissa: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James

2 tuntia 5 minuuttia

Christopher Nolanin suurmenestys Dunkirk ei ollut viime vuoden ainoa elokuva Dunkerquen evakuoinnista, vaan tämä briteille tärkeä tapahtuma on keskeisessä roolissa myös Winston Churchillistä kertovassa Synkimmässä hetkessä. Synkin hetki taasen ei ollut viime vuoden ainoa Churchill-elokuva, vaan sellainen oli myös Brian Coxin tähdittämä Churchill – ja television puolella pääministeri oli esillä The Crown -sarjassa John Lithgow’n esittämänä. Churchill on siis uusi musta.

Laadukkaista epookkielokuvista tunnettu Joe Wright (Ylpeys & ennakkoluulo, Sovitus, Anna Karenina) palaa onnettoman Peter Pan -filminsä jälkeen tutun ja turvallisen draaman pariin. Nyt on vuorossa tarina siitä, miten Churchill (Gary Oldman vahvassa maskissa) selvisi pääministeriytensä alkuvaiheista aikana, jolloin Iso-Britannia oli vääjäämättä ajautumassa sotaan Natsi-Saksaa vastaan.

Anthony McCarten on käsikirjoittanut tarinan Churchillistä, ihmisestä, josta yritetään tehdä groteski ilmestys mutta toisaalta hänen nerokkuutensa, terävä kielensä ja arvaamattomuutensa nostetaan kaiken yläpuolelle. Ennen kaikkea Churchill oli taitava puhuja, joka tiesi, mitä kansa halusi kuulla – vaikkei hän tavallista kansaa tuntenutkaan. Parodisista piirteistään huolimatta Synkin hetki on melkoisen rakastava kuvaus päähenkilöstään, jota Gary Oldman näyttelee mestarin elkein. Churchill on koko elokuvan keskipiste, hänen vaimonsa (Kristin Scott Thomas) on mukana vain edustamassa Churchillin lempeämpää puolta ja nuori sihteerikkö (Lily James) johdattelemassa katsojia Churchillin maailmaan. McCartenin käsikirjoitus on ilmiselvää Hollywood-tavaraa, jota ei voi erehtyä oikeastaan muuksi luulemaankaan: se on laskelmoitu yhdistelmä historiallista draamaa ja täyttä fiktiota. Näitä mielikuvituksellisimpia fiktiivisiä keksintöjä ei ole monta, mutta ne ovat sitäkin suuremmassa roolissa.

Visuaalisesti Synkin hetki on epätasainen: toisaalta se on ammattitaitoisesti kuvattu ja kamera elää mukana, mutta valaisu ja koko elokuvan ilme on ikävän televisiomainen.

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan dokumenttiraita ja kaksi dokumenttia elokuvan teosta.

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Atmos
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

12u

dvd blu ray

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat