tombraiderbd

TOMB RAIDER
Iso-Britannia, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Roar Uthaug
Käsikirjoitus: Geneva Robertson-Dworet, Alastair Siddons; Evan Daugherty (tarina)
Tuotanto: Graham King
Pääosissa: Alicia Vikander, Dominic West, Kristin Scott Thomas

1 tunti 58 minuuttia

Vuonna 1998 alkaneesta Tomb Raider -videopelisarjasta tehtiin 2000-luvun alussa kaksi jättibudjetin filmatisointia, joista ensimmäinen oli myös ensimmäinen oikeasti menestynyt videopelifilmatisointi. Hyvä elokuva sekään ei ollut, mutta näyttävyyttä edistänyt jättiläisbudjetti ja 26-vuotias Angelina Jolie pelastivat paljon.

Seitsemäntoista vuotta ensimmäisen Tomb Raider -filmatisoinnin jälkeen valkokankaalle saapui sarjan kolmas osa, joka aloittaa koko saagan alusta aivan kuten pelisarjakin aloitettiin alusta muutamia vuosia sitten. Lara Croft (Alicia Vikander) on edelleen ”tomb raider”, mutta tahtomattaan. Lara elättää itsensä polkupyörälähettinä ja yrittää niillä tuloillaan rahoittaa potkunyrkkeilyharrastustaankin – näin käy ilmi, että Lara on siis parhaimmassa mahdollisessa fyysisessä kunnossa. Laran on helppo leikkiä köyhää, kun häntä odottaa kotona miljoonien ellei miljardien omaisuus. Sen sijaan isäukko (Dominic Cooper) ei odota kotona, vaan hän on kadonnut seitsemän vuotta sitten jonnekin Japanin aluevesille etsiessään myyttistä hautaa. Kun Laran on vihdoin haettava isänsä julistamista kuolleeksi, hän pääsekin isänsä viimeisen tutkimusretken jäljille. Lara suuntaa nyt kuumaan Japaniin etsimään isäänsä.

Norjalaisen Roar Uthaugin (The Wave -katastrofielokuva) ohjaama Tomb Raider on sisällöltään yhtä köyhä ja epäuskottava kuin Simon Westin ohjaama Lara Croft: Tomb Raider (2001) ja Jan de Bontin Lara Croft: Tomb Raider – elämän lähde (2003). Koko touhun hohdokkuus on vanhojen kaivelussa ja siinä, että filmin sankari on nainen (jonka pitäisi olla britti, mutta jota ensin yhdysvaltalainen Jolie ja nyt ruotsalainen Vikander näyttelevät). Westin elokuva alkaa olla jo nostalgiaa, mutta Uthaugin versio vetää huomattavasti pidemmän korren – eikä se silti ole kaksinen filmi. Alicia Vikander on aivan liian pätevä näyttelemään näin yhdentekevää roolia, mutta hänen ansiostaan kaksituntisen filmin jaksaa katsoa pitkästymättä. Tekijät ovat yrittäneet tehdä oikeasti suuren seikkailun, mutta kaikissa suurimmissa toimintakohtauksissa on turvauduttu CGI-tehosteisiin ja Uthaug onkin tehnyt videopelistä videopelimäisen elokuvan.

Ilmeisesti elokuvan tekijät huomasivat kuvausten jälkeen, että muutamien hauskoiksi tarkoitettujen ironisten sutkautusten teho ei ollut kaksinen ja elokuvasta puuttui huumori. Elokuvassa on nimittäin mukana kaksi muusta elokuvasta täysin irallista kohtausta, joissa Nick Frost tekee hauskan cameo-roolin panttilainaamon omistajana. Lopulta ironia onkin siinä, että nämä kaksi kohtausta ovat ne, jotka jäävät tästä elokuvasta mieleen.

2tahtea


LISÄMATERIAALI:

Neljä dokumenttia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios (MGM)
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Atmos TrueHD, DTS 5.1
Kuva: 2,40:1
Levyjä: 1

12u

dvd blu ray

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat