saamelaisveridvd

SAMEBLOD
Norja, Tanska, Ruotsi 2017

Ohjaus: Amanda Kernell
Käsikirjoitus: Amanda Kernell
Tuotanto: Lars G. Lindström
Pääosissa: Lena Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok

1 tunti 47 minuuttia

Ruotsalaisen Amanda Kernellin esikoispitkä Saamelaisveri on poikkeuksellisen aidolta tuntuva kuvaus nuoresta naisesta aikuisuuden kynnyksellä. Poikkeuksellisen elokuvasta tekee se, että päähenkilö on saamelainen, joita elokuvissa ei ole liiemmin kuvattu – ja silloin harvoinkin yleensä muuten kuin posiitiivisessa mielessä.

Kernellin itsensä kirjoittama Saamelaisveri alkaa ja päättyy 1990-luvulla, kun päähenkilö Elle Marja on jo iäkäs nainen. Poikansa ja pojantyttärensä kanssa Elle Marja on palannut synnyinseuduilleen hautaamaan siskoaan, mutta vuosikymmenten aikana Elle Marja piti huolen siitä, ettei hänellä ja hänen sukulaisillaan ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Viha saamelaisia, omaa heimoa, kohtaan paljastuu joksikin aivan muuksi, jota valtaosa elokuvasta kuvaa. 1930-luvun Ruotsin Lapissa pienikokoinen Elle Marja on yksi poronkasvattajaperheen lapsista, joka teini-ikään ehdittyään lähetetään järven yli kouluun. Siellä vaaleatukkainen ja sinisilmäinen opettajatar (Hanna Alström) koulii vaikka väkisin Elle Marjasta ja muista saamelaislapsista vähän ruotsalaisemia pakottamalla opettelemaan ruotsin kieltä ja nöyryyttämällä näitä. Ennen pitkää opettajan käytös ja varsinkin muiden paikallisten suhtautuminen saamelaisiin saa viattoman Elle Marjan hylkäämään juurensa ja unelmoimaan hauskemmasta elämästä kaupungissa.

Saamelaisveri tuo tyyliltään mieleen 1970-luvun pohjoismaalaiset naturalistiset elokuvat ja erityisesti Rauni Mollbergin Maa on syntisen laulun (1973), joka sijoittui näille samoille leveysasteille. Kernellin elokuvassa kerrontatyyli on samanlainen kuin esimerkiksi Mollbergin suuressa klassikossa: jylhät Lapin maisemat tarjoavat kauniit puitteet ihmisten rumalle toiminnalle, jossa nuoren naisen onneton ihmiskohtalo on kaiken keskipisteenä. Pyrkimys aitouteen tarkoittaa viipyilevää kerrontaa, mahdollisimman realistista äänimaailmaa ja pitkiä ottoja. Täyteläisissä tummissa sävyissä kuvattu Saamelaisveri on kuvaukseltaan ja äänimaailmaltaan korkealuokkainen taideteos.

Elle Marjana nähtävä Lene Cecilia Sparrok tekee esikoisroolissaan poikkeuksellisen aidontuntuisen roolisuorituksen, mihin varmasti vaikuttaa näyttelijän oma saamelaisveri. Hänen ansiostaan päähenkilön kohtalosta välittää alusta alkaen, jo hyvissä ajoin ennen elokuvan alkupuolen kohtausta, jossa rotututkijat saapuvat nöyryyttämään koulun lapsia.

4tahtea


LISÄMATERIAALI:

Kernellin lyhytelokuva Northern Great Mountains (14 minuuttia, englanninkielinen tekstitys).


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Cinema Mondo
Tekstitys: Suomi, ruotsi ja eteläsaame huonokuuloisille
Ääni: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

12u

dvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat