threebillboardsbd

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI
Iso-Britannia, Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Martin McDonagh
Käsikirjoitus: Martin McDonagh
Tuotanto: Martin McDonagh, Graham Broadbent, Pete Czernin
Pääosissa: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell

1 tunti 55 minuuttia

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri on brittiläisen Martin McDonaghin (s. 1970) kolmas pitkän elokuvan ohjaustyö ja Kukkoilijat-esikoistakin (2008) huomattavasti korkeatasoisempi teos. Parilla Oscarilla palkittu elokuva on erinomainen esimerkki eurooppalaisen ohjaamasta ja käsikirjoittamasta yhdysvaltalaisesta elokuvasta: siinä yhdysvaltalaiset kuvataan älykkäinä ja ainakin viekkaina ihmisinä, vaikka nämä olisivat kaukana amerikkalaisten arvojen kermasta.

McDonaghin itsensä käsikirjoittama elokuva kertoo pienessä Yhdysvaltain eteläosassa sijaitsevassa kaupungissa asuvasta Mildredistä (Frances McDormand), jonka teini-ikäinen tytär raiskattiin ja tapettiin vuosi sitten. Viisikymppinen Mildred elää nyt yksinhuoltajaäidin elämää teini-ikäisen poikansa (Lucas Hedges) kanssa, kun aviomies (John Hawkes) lähti nuoremman naisen perään. Mikään tavallinen perhe ja ihmissakki ei ole kyseessä, vaan Mildred on erittäin teräväkielinen ja itsevarma lahjakaupan omistaja, joka ei pelkää minkäänlaisia miehiä.

Kun tyttären kuolemaan ei ole tullut ratkaisua ja tekijä jäänyt kiinni, Mildred vuokraa kaupungin ulkopuolelta kolme mainostaulua ja maalauttaa niihin sellaiset tekstit, jotka saavat kaupungin sheriffin (Woody Harrelson) ja hänelle uskollisten alaisten kinttuihin vipinää. Kuolemansairas sheriffi on helppo tapaus verrattuna hänen alaiseensa, hölmöön mammanpoikaan Dixoniin (Sam Rockwell), joka on etelän juntin perikuva – vai onko? Ei, koska McDonaghin elokuvassa harva asia on sitä, miltä alussa näyttää. Elokuvan roolihahmot kehittyvät ja heistä paljastuu uusia, inhimillisiä puolia, jollaiset eivät ole perin tavallisia amerikkalaisissa elokuvissa. Alkuasetelma lupaa yhtä, mutta elokuvan edetessä asioista ja ihmisistä nähdään myös toinen puoli, mikä pitää elokuvan erittäin mielenkiintoisena alusta loppuun saakka. Tähän vaikuttavat myös läpi elokuvan viljeltävä sysimusta huumori (mukana on yksi vuoden hauskimmista kohtauksista), loistava tunnelma, hiljalleen kuin varkain selviytyvä mysteeri ja fantastiset roolisuoritukset. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ei ole kuitenkaan vain tarinan, roolihahmojen ja näyttelijöiden elokuva, vaan se on myös visuaalisesti ansiokas ja korkealuokkainen, joskaan kuvallinen ilmaisu ei ole millään tavoin erityisen näyttävää: kaiken keskiössä ovat miljöö ja näyttelijät.

Kuten edeltävästä ehkä saattaa päätelläkin, McDonaghin elokuvalla on paljon tekemistä Coenin veljesten teosten kanssa; ilman niitä ei tätä elokuvaa varmasti olisi, ei ainakaan tällaisessa muodossa. Minkäänlaista onnetonta apinointia se ei ole, mutta vaikutteet ovat selvästi näkyvissä kaikessa roolihahmoista näyttelijöihin, visuaaliseen tyyliin ja jopa rytmiin. Coenin veljesten elokuvien vaikutus on vielä ilmeisempi kuin 1970-luvun yhdysvaltalaisten rikoselokuvien.

5tahtea


LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia, dokumentti ja McDonaghin loistava Six Shooter -lyhytelokuva (27 min). Suomenkielinen tekstitys kaikissa lisämateriaaleissa.

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 7.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

16u

dvd blu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat