thepostbd

THE POST
Yhdysvallat, Iso-Britannia 2017

Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Liz Hannah, Josh Singer
Tuotanto: Steven Spielberg, Amy Pascal, Kristie Macosko Krieger
Pääosissa: Meryl Streep, Tom Hanks, Bob Odenkirk

1 tunti 56 minuuttia

Steven Spielberg on eläkeikään ehdittyään päässyt jälleen vanhojen hyvien aikojen vauhtiin: 71-vuotias ohjaaja on tehnyt kolmen viime vuoden aikana neljä elokuvaa. Näistä neljästä elokuvasta kaksi on tositapahtumiin pohjautuvia poliittisia draamoja ja molemmissa Tom Hanks näyttelee pääroolin. Vakoojien silta (2015) on nyt saanut seurakseen The Postin (2017), joka sijoittuu 1970-lvuun alun Washingtoniin.

Hanks näyttelee Washington Post -sanomalehden päätoimittaja Beniä, joka seisoo periaatteidensa takana ja uskoo journalismiin, vaikka alkaa vasta Nixonin aikakaudella huomata olleensa muutaman aiemman presidentin ”juoksupoika”. Tämä isku vasten kasvoja tulee sen jälkeen, kun New York Times julkaisee otteita erittäin salaisesta asiakirjasta, joka kertoo Yhdysvaltojen presidenttien ja hallinnon valehdelleen kansalle Vietnamista vuosikymmenten ajan. Nixon yrittää ja onnistuu saamaan New York Timesin perääntymään lisäjuttujen julkaisemisesta. Nyt Benin lehdelle aukeaa tilaisuus kertoa totuus maailmalle, mutta riski joutua syytteeseen maanpetoksesta on todellinen. Sen lisäksi lehden omistava Kay (Meryl Streep), erittäin inhimillinen ja mukava ihminen, empii kaiken suhteen. Lehteä ollaan viemässä pörssiin, jotta se saisi lisärahoitusta. Vietnam-muistio alkaa avata myös Kayn silmiä tuttujen poliitikkojen suhteen.

Liz Hannahin ja Josh Singerin käsikirjoittama The Post kuvaa todellisia historiallisia tapahtumia, joiden merkitys on yhdysvaltalaisille huomattavasti suurempi kuin suomalaisille. Spielberg on tehnyt tyylilleen uskollisesti aiheesta vetävän elokuvan, jossa mennään mustavalkoisuuden puolelle, mutta saavutetaan silti jonkinlainen ajattelemisen arvoinen lopputulema. The Post käsittelee nimittäin oleellisesti sitä, mikä on lehdistön vapaus, vastuu ja mitä yksittäiset ihmiset ovat valmiita tekemään sekä uransa mehukkaimman skuupin että oman kansansa puolesta. Erittäin sentimentaalinen Spielberg on tällä kertaa tehnyt vähemmän sokerisen ja tunteilevan elokuvan, jossa patrioottisuus jää sopivasti taustalle. Sentimentaalisuutta on luvassa varsinkin Kayn persoonaa kuvattaessa.

Sitä ei voi kiistää, etteikö The Post olisi kaavamainen ja Spielbergin ohjaus jäänyt puolitiehen, mutta silti se on viihdyttävää ja laadukasta draamaa. Visuaalisesti se on yhtä väritön (kirjaimellisesti) kuin Vakoojien siltakin ja kameratyöskentely on väsähtänyttä verrattuna ohjaajan kymmenen vuoden takaisiin teoksiin.

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Kolme lyhyttä dokumenttia.

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Nordisk Film
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

7u

dvd blu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat