allthemoneyintheworldbd

ALL THE MONEY IN THE WORLD
Yhdysvallat, Italia 2017

Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: David Scarpa
Tuotanto: Ridley Scott, Dan Friedkin, Bradley Thomas, ym.
Pääosissa: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg

2 tuntia 12 minuuttia

80-vuotias Ridley Scott ohjasi viime vuonna kaksi suuren profiilin elokuvaa, Alien: Covenantin ja All the Money in the Worldin, joista jälkimmäinen jää elokuvan historiaan tuotannollisista syistä. Elokuvassa keskeisessä roolissa nähtävä Kevin Spacey sai julkisia syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä noin kuukausi ennen elokuvan ensi-iltaa, joten Scott päätti kuvata Spaceyn kohtaukset uudelleen Christopher Plummerin kanssa. Lopputulos on työvoitto, mutta myöskin pätevä elokuva.

1970-luvun Italiaan ja Isoon-Britanniaan sijoittuva All the Money in the World kertoo maailman rikkaimman miehen, kahdeksankymppisen J. Paul Gettyn (Christopher Plummer) vittumaisuudesta. Gettyn teini-ikäinen pojanpoika (Charlie Plummer, ei sukua) kidnapataan ja pojan yksinhuoltajaäidiltä (Michelle Williams) vaaditaan 17 miljoonan dollarin lunnaita. Äidillä ei tällaisia rahoja ole, ja vaikka entinen appiukko ja pojan isoisä on maailman rikkain mies, ei tämä kukkaron nyörejään avaa. Sen sijaan vanha Getty lähettää turvallisuuseksperttinsä (Mark Wahlberg) Italiaan tutkimaan pojanpojan kidnappausta ja selvittämään, onko kyseessä pelkkä huijaus.

Iäkäs, jopa roolihahmoaan vanhempi Plummer, tekee takuuvarmaan työtä roolissaan, aivan kuten Williams ja toisinaan tällaisiin hyviinkin elokuviin eksyvä Wahlberg.

David Scarpan käsikirjoitus noudattelee todellisia tapahtumia uskollisesti, kunnes se lopulta ottaa oikein kunnon taiteellisen (ja sentimentaalisen) vapauden ajoittaessa vanhan Gettyn kuoleman yli kaksi vuotta todellista aikaisemmaksi. Kokonaisuudessaan tämä reilu parituntinen on tehokasta työtä Scottilta, jonka kuva- ja tarinankerronta ovat tarkkaa ja määrätietoista. Komeasti kylmissä sävyissä kuvattu epookki ei juuri kärsi useita kuukausia varsinaisten kuvausten jälkeen tehdyistä uusintakuvauksista, vaikka Plummerin läsnäolo aavikkokohtauksessa on helppo tunnistaa CGI-kuvaksi.

All the Money in the World on viimeisen päälle laadukkaasti toteutettua elokuvaa, jollaista katsellessa kokee tekijöiden arvostuksen taiteenlajia ja katsojaa kohtaan. Mutta kylmistä ihmisistä kerrottaessa lämpö jää tavoittamattomiin.

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Useita poistettuja kohtauksia (ei Spaceyn) ja kolme dokumenttia elokuvan teosta.

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2,40:1)
Levyjä: 1

16u

dvd blu ray

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat