myfrienddahmerbd

MY FRIEND DAHMER
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Marc Meyers
Käsikirjoitus: Marc Meyers
Tuotanto: Marc Meyers, Michael Merlob, ym.
Pääosissa: Ross Lynch, Alex Wolff, Anne Heche

1 tunti 47 minuuttia

My Friend Dahmer on hieman erilainen sarjamurhaajaelokuva, sillä vaikka se kertoo yhdestä maailman tunnetuimmasta murhamiehestä, koko elokuva keskittyy aikaan ennen hänen ensimmäistä murhaansa. Marc Meyersin ohjaaman ja käsikirjoittaman pienen budjetin elokuvan pohjana on Dahmerin teinivuosien kaverin, John Backderfin, tosipohjainen sarjakuvaromaani ystävyydestään tulevan 17:n miehen murhaajan kanssa.

Nuoret näyttelijät Ross Lynch ja Alex Wolff tekevät hyvää työtä elokuvan päärooleissa Dahmerina ja Backderfina. Eletään 1970-luvun puolivälin Ohiossa, yhdysvaltalaisessa mittakaavassa pienessä kaupungissa, jonka high schoolin vähiten suosituimpiin oppilaisiin Dahmer lukeutuu. Silmälasipäinen, hiljainen poika on kiinnostunut biologiasta ja erityisesti eläinten anatomiasta. Kotinsa ulkorakennuksessa erilaisia liotus- ja säilöntäkokeiluja eläinten raadoille tekevästä Dahmerista tulee kertaheitolla suosittu oppilas samaan aikaan, kun hänen mielenterveytensä alkaa rakoilla pahemman kerran. Kotiolot ovat kaukana ideaalista, ja tukahdetut seksuaaliset tunteet kiristävät päätä entisestään.

My Friend Dahmerin tekijät antavat ymmärtää, että Dahmerin myöhempien veritöiden aiheuttaja oli hänen onnettomat kotiolonsa ja kenties äidiltä (Anne Heche) peritty mielisairaus. Niin tai näin, Meyersin elokuva on melkoisen lakoninen ja kiihkoton elokuva, joka tutkii enemmän päähenkilönsä sielunelämää kuin mässäilee veritöillä. Meyers tukeutuu hyviin näyttelijöihinsä ja noudattelee Dahmerin nuoruusvuosien tarinaa totuudenmukaisesti. Meyersin kerronta on hillittyä, kuten elokuvan visuaalinen ilmekin. Daniel Katzin kameratyöskentely on lupaavaa, mutta liian monet kuvista ovat jääneet epätarkoiksi ja värimäärittelyssä luonnollisuus on hävinnyt monista kuvista.

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Trailereita.
 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

16u

dvd blu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat