breathedvd

BREATHE
Iso-Britannia 2017

Ohjaus: Andy Serkis
Käsikirjoitus: William Nicholson
Tuotanto: Jonathan Cavendish
Pääosissa: Andrew Garfield, Claire Foy

1 tunti 53 minuuttia

Näyttelijä Andy Serkisin ensimmäinen elokuvaohjaustyö piti olla Rudyard Kiplingin VIidakkokirjan uusi elokuvasovitus, mutta sittemmin Mowgli-nimen saanut elokuva on yhä tuotannossa ja tulossa ensi-iltaan vasta loppukesästä. Mowglin pitkän jälkituotantovaiheen ansiosta vasta sen jälkeen kuvattu Breathe ehti ensi-iltaan ensimmäisenä ja on näin ollen Serkisin esikoisohjaus. 

Breathe pohjautuu elokuvan tuottaneen Jonathan Cavendishin vanhempien tarinaan. 1950-luvun lopulla etuoikeutettua elämää viettävät nuoret Robin (Andrew Garfield) ja nuori vaimo Diana (Claire Foy) lähtevät lomailemaan Afrikkaan, missä Robin saa polion ja halvaantuu kaulasta alaspäin. Pysyvästi hengityskoneen varaan jäävä Robin elättelee toiveita kuolemasta, mutta voimakastahtoinen vaimo ei anna näin tapahtua. Sen sijaan vaimo ja Robinin professoriystävä (Hugh Bonneville) keksivät keinon, miten Robin voidaan siirtää sairaalasta kotiin ja lopulta vielä sängystä pyörätuoliin. Samalla, kun Robin yrittää päästä takaisin elämään kiinni ja Diana selvitä sekä miehensä omaishoitajana että heidän pienen Jonathan-poikansa äitinä, he ottavat merkittäviä askeleita parantaakseen muiden kaikkein tukalimmassa asemassa olevien halvaantuneiden asemaa.

William Nicholsonin (GladiatorVarjojen maat) tilaustyönä käsikirjoittama Breathe on monellakin tapaa onnistunut teos. Ensinnäkin Serkis on saanut kuvaajakseen erittäin lahjakkaan Robert Richardsonin, jonka sentimentaaliset ja tunteilevat kuvat sopivat hyvin Serkisin sentimentaaliseen ja tunteilevaan kerrontaan; kuvasuhteeksi on valittu erittäin tarkkaan rajattu 2.76:1. Serkis kuitenkin välttää liiallisen siirappisuuden, vaikka Dianan työ miehensä elinvoiman nostattajana nouseekin hyvin suureen rooliin. Sen sijaan Dianan oma jaksaminen ei ole kovinkaan suuressa roolissa, eikä tällä varsinaisesti ole elokuvassa muuta tehtävää kuin huolehtia miehestään ja lapsestaan, edes ystäviä hänellä ei ole. Sen sijaan pariskunnalla on yhteisiä ystäviä, varmasti todellisuudessa värikkäitä persoonia, mutta jotka ovat elokuvassa enemmänkin käveleviä kliseitä.

Visuaalisen kauneuden kaverina on hetkittäin aidosti kauniita hetkiä erittäin masentavassa tositarinassa. Garfieldin roolisuoritus on hyvä, mutta Foy tekee vielä suuremman vaikutuksen roolihahmonsa yksiulotteisuudesta huolimatta. 

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: Suomi, norja, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.76:1)
Levyjä: 1

12u

dvd

Kuvanlaatuun jää toivomisen varaa.

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat