windriverbd

WIND RIVER
Iso-Britannia, Kanada, Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Taylor Sheridan
Käsikirjoitus: Taylor Sheridan
Tuotanto: Peter Berg, Elizabeth A. Bell, Basil Iwanyk
Pääosissa: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen

1 tunti 47 minuuttia

Näyttelijänä uransa aloittaneen Taylor Sheridanin käsikirjoittajan ura sai räjähtävän lähdön: Denis Villeneuven ohjaama Sicario (2015) ja David Mackenzien Hell or High Water (2016) ovat viime vuosien kehutuimpia rikoselokuvia. Sheridanin ensimmäinen oma ohjaustyö läpimurtonsa jälkeen -- ja ylipäätään vasta hänen toinen ohjauksensa -- on näitä huomattavasti heikompi teos, vaikka siinäkin on omat mainiot puolensa. 

Wind River on kannanotto ja rikoselokuva. Kaukana pohjoisessa Yhdysvalloissa löytyy nuoren intiaaninaisen raiskattu ruumis jäätyneenä ja paleltuneena. Löydön tekee itsensä metsästäjänä elättävä Cory (Jeremy Renner), joka tuntee uhrin: hänen oma edesmennyt tyttärensä oli tämän ystävä. Nyt Cory joutuu auttamaan ystäväperhettään selviämään samoista toivottomuuden tunteista, mitä hän itse on käynyt läpi tyttärensä kuoleman jälkeen. Cory lupaa tytön isälle ottavansa tekijän kiinni ja huolehtivan, ettei tekijä koskaan pääse vankilaan saakka. 

Valtavaa tundraa partioi kourallinen poliiseja, jotka eivät ole tottuneet murhatapauksia tutkimaan. Paikalle hälytetään nuori naispuolinen FBI-agentti Jane (Elizabeth Olsen), joka ottaa Coryn toverikseen ja alkaa selvittää tapausta. 

Wind River ei ole mikään mysteeritarina, vaikka tekijän tai tekijöiden henkilöllisyyttä ei heti paljastetakaan. Perinteisen kissa ja hiiri -leikin sijaan Sheridan on kertonut elämästä kaukana erämaassa talven keskellä, seudun hyvistä ja huonoista vaikutuksista eri ihmisiin sekä ennen kaikkea surusta ja oman lapsen menettämisen tuskasta. Coryn ja Janen kenties pakolliselta kliseeltä aluksi vaikuttava orastava romanssi ei ole klisee, se on hyvin kirjoitettu olosuhteiden ja tapahtumien seuraus. 

Käsikirjoittajana Sheridan on tämän päivän parhaimpia, mutta ohjaajana hän ei esikoistyön perusteella ole yhtä pätevä. Wind River on kyllä hyvin tehty ja vakaalla otteella ohjattu, mutta elokuvan alkupuoli etenee ehkä liiankin verkkaasti. Toisaalta se lisää entisestään loppupuolen tehokkuutta ja tyylikkyyttä.

4tahtea


LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia ja pari dokumenttia elokuvan teosta.

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1 
Kuva: 16:9 (2.39:1)
Levyjä: 1

16u

dvdblu ray

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat