aliencovenantbd

ALIEN: COVENANT
Yhdysvallat, Iso-Britannia 2017

Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: John Logan, Dante Harper; Jack Paglen, Michael Green (tarina)
Tuotanto: Ridley Scott, Walter Hill, ym.
Pääosissa: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crydup

2 tuntia 2 minuuttia

Alien – kahdeksas matkustaja (1979) oli brittiohjaaja Ridley Scottin vasta toinen pitkä elokuva, mutta se oli jo täydellinen teos: erittäin tehokas, visuaalisesti ansiokas ja hyvin näytelty scifi-kauhuelokuva. Yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin Scott palasi ensimmäisen hittinsä pariin Prometheuksella (2012), jatko-osalla, jonka tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen ensimmäistä elokuvaa. Yhtä paljon kuin Prometheus oli jatko-osa ja tarinallisesti esiosa, oli se myös melkeinpä alkuperäisen uudelleenfilmatisointi.

Nyt Scott on ohjannut jatko-osan Prometheukselleen. Tänä vuonna kaksi elokuvaa tekevä ja marraskuussa 80 vuotta täyttävä mestari on vuosikymmenten kokemuksensa ansiosta yksi aikamme taitavimmista elokuvaohjaajista. Scott tietää, miten tarinat kerrotaat siten, että filmi tempaisee katsojan mukaansa. Lajityypillä ja tarinan laadulla ei ole niin suurta merkitystä, Scott kyllä tietää, miten siitä saadaan aikaiseksi viihdyttävä filmi. Se on tärkeää myös Alien: Covenantin kohdalla.

Alien: Covenant on suora jatko-osa Prometheukselle, vaikka varmasti sellaisetkin pystyvät sitä seuraamaan, jotka eivät ole edellistä filmiä nähneet. Eletään 2100-lukua ja jälleen eräs onneton miehistö on avaruusaluksessa matkalla kohti tuntematonta. Kun miehistö herätetään horroksesta, kapteeni kuolee ja kaikki alkaa mennä nopeasti pieleen. Uudeksi kapteeniksi ylennyt (Billy Crydup) on hyvä mies, mutta myöskin utelias. Kun alus vastaanottaa heikon, oudon signaalin matkan varrella olevalta tuntemattomalta planeetalta, kapteeni lähtee miehistönsä – muun muassa androidi Walter (Michael Fassbender) ja Daniels (Katherine Waterston) – kanssa tutkimaan planeettaa ja etsimään signaalin lähteen. Tälläkään kertaa tällaisesta uteliasuudesta ei seuraa mitään hyvää.

Perinteiseen elokuvantekoon mieltyneet ilahtuvat huomatessaan, ettei Scott ole vieläkään hylännyt fyysisiä lavasteita ja alkanut kuvata elokuviaan pelkän ”green screenin” edessä, kuten eräskin Aliens – paluun (1986) ohjaaja. Samaten Scott ei ole lähtenyt tekemään elokuvaa nykypäivän teineille, jotka jaksavat keskittyä korkeintaan minuutin elokuvaan, ellei siinä heti sen jälkeen ole räjähdyksiä tai muuta ”jännittävää”. Scott rakentaa jännityksen ja kauhun siten kuin pitääkin.

Alien: Covenantin maailma, sen tekninen ja taiteellinen toteutus sekä värikkäät roolisuoritukset, eritoten Michael Fassbenderin loistorooli androidina ja Katherine Waterstonin rooli Sigourney Weaverin ja Noomi Rapacen manttelinperijänä, luovat hienon elokuvaelämyksen. Prometheuksen saati Alienin tasoa se ei kuitenkaan ole, mistä voidaan syyttää käsikirjoitusta: mitään uutta ei ole keskitty, sama tarina kerrotaan nyt hieman eri tavalla ja eri mausteilla.

4tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan kommenttiraita, poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia sekä dokumentti.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Fox-Paramount
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

16u

dvdblu ray

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Perjantai 20.9.

adastrajuliste rambolastbloodjul

missaoletbernadettejuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tottumiskysymysjuliste mestarichengjuliste marianparatiisijuliste divaoffinlandjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Finland 220x150