se17bd

IT
Yhdysvallat, Kanada 2017

Ohjaus: Andy Muschietti
Käsikirjoitus: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Gary Dauberman
Tuotanto: Roy Lee, Dan Lin, Seth Grahame-Smith, ym.
Pääosissa: Jaden Lieberher, Bill Skarsgård

2 tuntia 14 minuuttia

Stephen Kingin vuonna 1986 ilmestynyt yli 1138-sivuinen kauhuromaani Se sovitettiin vuonna 1990 kolmituntiseksi televisioelokuvaksi, jossa kingimäinen kauhu yhdistyi melkeinpä saippuasarjamaiseen dramatiikkaan. Andy Muschiettin ohjaama uusi, valkokangaslevitykseen tehty filmatisointi sai kauhuelokuvaksi poikkeuksellisen suuren suosion ympäri maailman – eikä sitä ole vaikea ymmärtää.

Tehokkaan ja taitavasti toteutetun Maman (2013) aiemmin ohjanneen Muschiettin elokuvaversio on 135 minuuttia pitkä, mutta se kattaa vain romaanin ensimmäisen osan – loput tulevat jatko-osassa, jota jo parhaillaan valmistellaan.

1980-luvun lopulle pieneen mainelaiseen kaupunkiin sijoittuva elokuva kertoo lapsia syövästä hirviöstä (Bill Skarsgård), joka usein ottaa pellen muodon. Kaupungin lapset ja nuoret katovat pikkuhiljaa, kunnes eräs nuori poika keksii, mistä on kyse. Hän lähtee yhdessä yhtä pelokkaiden, mutta uteliaittein kavereittensa kanssa tutkimaan tapausta ja etsimään tätä viemäreissä asustelevaa hirviötä, joka on jo tappanut Billin (Jaden Lieberher) pikkuveljen Georgien (Jackson Robert Scott).

Muschiettin elokuva on pitkä, mutta Kingin täyteläinen, moniulotteinen ja päähenkilöitään rakastava tarina kantaa hyvin loppuun saakka. Elokuvassa näkyy ohjaajan visuaalinen lahjakkuus, mutta myöskin kokemattomuus. Muschietti on tehnyt välillä liiankin nopeatempoisen, liian usein halpoihin säikäytyksiin luottavan elokuvan sen sijaan, että hän olisi tehnyt mahdollisimman tehokkaan elokuvan – kauhuelokuvan. Tästä syystä Se ei herätä minkäänlaista pelkoa tai edes jännitystä (toki tarina on tuttu, mutta jännittää sen silti pitäisi), mutta useita visuaalisesti näyttäviä ja kekseliäitä kohtauksia katselee sitäkin suuremmalla mielenkiinnolla. Elokuvan kuvauksesta vastaa eteläkorealainen Chung-hoon Chung, Chan-wook Parkin vakiokuvaaja.

Se on yhä tietyllä tavalla poikkeuksellinen elokuva: se kertoo lapsista ja korkeintaan teini-ikäisistä hyvin aidosti kirosanojen viljelyä myöten, mistä syystä siihen olisi lapsen ja nuorenkin helppo samastua, mutta elokuva ei muuten sovi lapsille.

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia ja dokumentti.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Warner Bros.
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Atmos TrueHD
Kuva: 16:9 (2.40:1)
Levyjä: 1

16u

dvdblu ray

Ensi-illat

Perjantai 28.2.

erityisetjuliste eramaankutsujuliste

theinvisiblemanjuliste sonicthemoviejuliste

uskomatonluolapelastusjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja