Dunkirk (2017)

dunkirkbd

DUNKIRK
Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska, Alankomaat 2017

Ohjaus: Christopher Nolan
Käsikirjoitus: Christopher Nolan
Tuotanto: Christopher Nolan, Emma Thomas
Pääosissa: Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Kenneth Branagh

1 tunti 46 minuuttia

Brittiläinen Christopher Nolan on yksi kaikkein ammattitaitoisimmista elokuvaohjaajista maailmassa tällä hetkellä. Niin pienten kuin spektaakkelielokuvienkin teon taitavan Nolanin uusin elokuva Dunkirk on jättiläismäinen tuotanto, mutta ohjaajan muutamaan aiempaan elokuvaan verrattuna se tuntuu pienimuotoiselta ja jonkinlaiselta paluulta juurille.

Nolanin itsensä myös käsikirjoittama Dunkirk kertoo touko–kesäkuun vaihteen 1940 Dunkerquen evakuoinnista. Saksalaisten sotavoimien lähestyessä britit päättävät evakuoida 400 000 miestään Ranskan rannikolta, mutta näin valtavan ihmismassan siirtäminen meriteitse edes näin lyhyen matkan verran tuntuu mahdottomalta tehtävältä. Pahimpaan on varauduttu – ja siihen oikeastaan uskotaankin. Kotiinpaluuta odottavat sotilaat ovat eläviä maalitauluja vihollisen pommikoneille, jotka eivät anna nuorille miehille hetkenkään rauhaa.

Nolan kuvaa Dunkerquen evakuoinnin tapahtumia itse tapahtumapaikalla sekä pienissä määrin myös kotirintamalla. Pääosassa on suuri, aitouteen ja inhimillisyyteen pyrkivä kuvaus itse operaatiosta, mutta myöskin kuvaus koko sodan sukupolven miesten henkisestä taistelusta jatkuvasti läsnä olevaa kuolemaa sekä pettymyksen tuottamaa häpeää vastaan. Elokuvassa itse historiallinen tapahtuma ja operaatio on niin valtava, ettei sen päähenkilöiden tarvitse enää nähdä tehdä suuria urotekoja tai vaeltaa yli merten ja mannerten sotareissuillaan. Nyt päähenkilöitä ovat tavalliset nuoret sotilaat, jotka pelkäävät henkensä edestä ja yrittävät vain selvitä hengissä kanaalin toiselle puolelle.

Dunkirkin esikuvat ovat 1960- ja 1970-lukujen sotaelokuvissa, joissa massiiviset tuotantoarvot, nimekkäät näyttelijät, henkeäsalpaavat toimintakohtaukset ja inhimillinen tarina sekä helposti samastuttavat ihmiskohtalot olivat pääosassa. Modernin Hollywoodin harvoissa suurissa sotaelokuvissa pääosassa tuntuvat olevan enää CGI-tehosteet ja huonot, mutta nimekkäät näyttelijät. Toisin on tämän elokuvan kohdalla, jossa tekninen toteutus on klassista yhdistettynä nykypäivän menetelmiin – ja näyttelijät nuoria, kokemattomia, jopa amatöörejä, joista Nolan on saanut oleellisen esille.

Dunkirk on vanhoja esikuviaan realistisempi filmi, joka kuvaa esimerkiksi RAF:n lentäjät sellaisina kuin he olivat: eivät David Nivenin kaltaisia ylhälistöbrittejä, vaan tavallisia työväenluokan ihmisiä. Brittiläiset sotaelokuvat ovat ylipäätään perinteisesti kuvanneet tapahtumia upseeriston näkökulmasta, mutta Dunkirkissä on tärkeässä roolissa vain yksi upseeri, komentaja Bolton (Kenneth Branagh). Hänelle tärkeintä on pelastaa mahdollisimman monta ihmishenkeä – ei se, miten hän itse selviytyy hengissä ja miten evakuoinnin onnistuminen tai epäonnistuminen tulee vaikuttamaan hänen sotilasuraansa.

Hoyte van Hoyteman sinissä sävyissä kuvaama elokuva on visuaalisesti viimeisen päälle harkittu filmi, aivan kuten Nolanin aiemmatkin teokset. Samanaikaisesti Nolan antaa taiteellisuudelle ja realismille yhtä paljon arvoa kuin katsojan viihtyvyydelle, eli kuvat on tehty kohtauksen sisällön ehdoilla. IMAX-kameralla kuvatut kuvat sulautuvat hyvin tavalliseen filmikuvaan, koska IMAX-jaksot ovat yhtenäisiä ja kohtauksen sisäisiä leikkauksia eri kameroiden välillä on vähän – toisin kuin esimerkiksi Michael Bayn Transformers: Viimeisessä ritarissa (2017), jossa eri kameroita käytettiin toistuvasti samassa kohtauksessa.

4tahtea


LISÄMATERIAALI:

Perusteellinen dokumentti elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Warner Bros.
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (1.78:1) ja 2.20:1 (IMAX-osuudet)
Levyjä: 2

16u

dvdblu ray

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).