tulppaanikuumebd

TULIP FEVER
Iso-Britannia, Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Justin Chadwick
Käsikirjoitus: Deborah Moggach, Tom Stoppard
Tuotanto: Allison Owen, Harvey Weinstein
Pääosissa: Alicia Vikander, Dane DeHaan, Judi Dench, Christoph Waltz

1 tunti 45 minuuttia

1600-luvun Amsterdamissa nuori ja kaunis orpotyttö Sophia (Alicia Vikander) pelastuu köyhäintalosta mentyään naimisiin itseään huomattavasti vanhemman Corneliksen (Christoph Waltz) kanssa. Rikas Cornelis on menneisyytensä virheiden riivaama, mutta myös virheistään oppinut mies, jonka elämään nuori vaimo tuo uutta iloa ja viihdykettä. Kamalan tyrannin sijaan Cornelis palvoo vaimoaan, mutta turhamaisuuttaan haluaa ikuistaa heidät muotokuvaan. Tehtävään palkataan nuori aloitteleva taidemaalari (Dane DeHaan), johon Sophia rakastuu. Luvassa on kolmiodraama ja tragedia 1600-lukulaisittain.

Tulppaanikuume pohjautuu Deborah Moggachin vuonna 1999 ilmestyneeseen romaaniin, jonka kirjailija on sovittanut elokuvakäsikirjoitukseksi yhdessä kirjasovituksistaan tunnetun Tom Stoppardin kanssa. John Madden ohjasi Moggachin The Best Exotic Marigold Hotel -romaanista hyvän pienen filmin, josta tuli yllätysmenestys. Madden ohjasi myös Rakastuneen Shakespearen (1998), Stoppardin käsikirjoittaman, 1500-luvulle sijoittuvan romanttisen draamakomedian. Uusimmassa työssään Stoppard ei ole yltänyt lähellekään samaa tasoa.

Justin Chadwickin ohjaaman Tulppaanikuumeen kohdalla herää kysymys siitä, olisiko tekijöitä kehuttava siitä, että he ovat nähneet valtavan vaivan lavastaessaan ja puvustaessaan 1600-luvun epookin hyvin yksinkertaista, mitäänsanomatonta ja aivan liian tuttua rakkaustarinaa varten – vai haukuttava siitä, että he ovat nähneet tuon kaiken vaivan näin mitättömän aiheen takia? Joka tapauksessa Tulppaanikuumeen parasta antia on sen tyylikäs visuaalinen toteutus lavastusta, puvustusta ja valaisussaan realismiin pyrkivässä kuvauksessa. Sisällöllisesti se ei tarjoa mitään uutta, eikä se hyvistä näyttelijöistäkään huolimatta sytytä.

2tahtea


LISÄMATERIAALI:

Kolme dokumenttia elokuvasta ja sen teosta.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

12u

dvdblu ray

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja