americanmadebd

AMERICAN MADE
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Doug Liman
Käsikirjoitus: Gary Spinelli
Tuotanto: Brian Grazer, Brian Oliver, Doug Davison, ym.
Pääosissa: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright

1 tunti 55 minuuttia

Muutaman kehnomman filmin jälkeen Tom Cruise tekee yhden uransa parhaimmista roolisuorituksista Doug Limanin American Madessa. 1970-luvun lopulta alkava ja 1980-luvun puoliväliin etenevä elokuva pohjautuu tositarinaan Barry Shearista, lentokapteenista, joka salakuljetti huumeita Yhdysvaltoihin ja oli samalla CIA:n värväämä tiedustelija.

Cruisen Barry on erittäin sympaattinen ja mukava mies, joka tosin ei tunne minkäänlaisia omantunnontuskia siitä, että hän on Yhdysvaltain historian pahin yksittäinen huumekuriiri. Kaikki pitävät Barrysta ja Barry pitää kaikista, mistä syystä hän pääsee elämässään pidemmälle kuin uskalsi odottaakaan. Alku ei kuitenkaan ole helppoa, mutta vaikka rahaa ei olekaan, niin on ainakin kuvankaunis vaimo (Sarah Wright).

Gary Spinellin esikoiskäsikirjoituksesta syntynyt American Made on värikäs tositapahtumien innoittama, mutta huomattavia taiteellisia vapauksia ottava seikkailutarina. Erityisesti totuutta on venytetty Barryn ”uran” alkuvaiheiden suhteen, mihin lienee syynä myös halu pitää päähenkilö mahdollisimman ristiriidattomana, hyvänä tyyppinä. Sellaisen esittäjänä Cruise on mies paikallaan – ja hänen lisäkseen filmiin ei montaa muuta niminäyttelijää olekaan tarvittu. Domhnall Gleeson nähdään CIA:n agenttina, mutta siihen ne suuret nimet loppuvatkin.

American Maden ohjaaja Doug Liman (Medusan verkko, Mr. & Mrs. Smith, Fair Game) ei ole saanut ansaitsemaansa mainetta ja nimeä kansan keskuudessa. Liman on ensiluokkainen toimintaelokuvien ohjaaja, jonka kuvallinen ilmaisu on selkeää (nyt äärimmäisyyksiin viedystä värimäärittelystä huolimatta) ja elokuvien rytmi poikkeuksellisen nopea. Myös tässä uusimmassa filmissään Liman pitää elokuvan rytmin sellaisena, ettei käsikirjoituksen mahdollisia järjettömyyksiä ehdi miettiä. Se on ainoastaan hyvä, sillä American Made on kaikessa värikkyydessään siltikin vain yksi monista salakuljettajatarinoista. Tarinan ja juonen suhteen siinä ei ole mitään erikoista, mutta mikäli katsoja tietää filmin perustuvan todellisiin tapahtumiin, saattaa se pitää katsojan valppaampana.

Limanin ja Cruisen yhteistyö alkoi loistavalla Edge of Tomorrow’lla (2014), jonka jatko-osan on tarkoitus lähteä tuotantoon lähiaikoina. Kaksikolla on tekeillä myös eräs toinen yhteinen elokuva, avaruuteen sijoittuva scifi-tarina.

4tahtea


LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein sekä muutamia dokumentteja.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS:X
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

12u

dvdblu ray

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja