theexceptionbd

THE EXCEPTION
Iso-Britannia, Yhdysvallat 2016

Ohjaus: David Leveaux
Käsikirjoitus: Simon Durke
Tuotanto: Judy Tossell, Lou Pitt
Pääosissa: Lily James, Jai Courtney, Christopher Plummer

1 tunti 47 minuuttia

Keisari Vilhelm II:n (1859–1941) luovuttua kruunustaan maailmansodan hävinneestä Saksasta tuli tasavalta, joka oli parinkymmenen vuoden päästä kansallissosialistien ja Adolf Hitlerin johdossa. Vilhelm II vietti elämänsä viimeiset vuosikymmenet maanpaossa Hollannissa, toivoen saksalaisten tajuavan monarkian olevan parempi vaihtoehto, mutta turhaan.

Siitä huolimatta, että Saksassa on viime vuosina tuotettu lukuisia elokuvia toisesta maailmansodasta ja omien kansalaistensa sen aikana tekemistä rikoksista, on Vilhelm II:n tarina jäänyt kertomatta. Teatteriohjaaja David Leveaux’n esikoiselokuva The Exception käsittelee Vilhelm II:n vaiheita toisen maailmansodan alkuaikoina, mutta vahvasti fiktiivisenä kehyskertomuksena.

Toisen maailmansodan aikaan saksalainen upseeri, rintamalla haavoittunut Brandt (Jai Courtney) saa erikoistehtävän: hänet lähetetään Hollantiin keisarin henkivartijaksi. Keisarin olemassaolo on vaikea kysymys natsipuolueelle, mutta sille on myös tärkeä tietää, missä kunnossa vanha keisari on ja mitä hän puuhailee. Brandt saapuu komeaan kartanoon, jossa hän tapaa osittain ajan juutalaisvastaisuuden hyväksyvän ja sitä puolustavankin, mutta pohjimmiltaan kunnian miehen. Keisarille (Christopher Plummer) juutalaiset ovat uhka, mutta eivät ihmiskunnan pohjasakkaa, arvottomia epäihmisiä kuten natsipuolueelle. Isänmaahansa, mutta ei sitä johtavaan puolueeseen uskova Brandt ja keisari löytävät pian yhteisen sävelen. Kun tähän sotkuun vielä lisätään keisarin juutalainen piikatyttö (Lily James) ja Himmler (Eddie Marsan), on varsinainen soppa valmis.

The Exceptionin todellisuuspohja on melko hatara, mikä oikeastaan paljastuu marktwainilaisella tavalla: The Exception onkin aivan liian uskottava ollakseen totta. Tarinassa yhdistellään vanhaa monarkiaa, suurta valtataistelua, toista maailmansotaa, natseja, juutalaisia, vakoojia ja vastarintaliikkeen ihmisiä. Lopputuloksena on paljon kuvaava, mutta vähän kertova filmi, mutta on sillä hyvätkin puolensa. Tv-käsikirjoittaja Simon Durke on laatinut elokuvan käsikirjoituksen Alan Juddin romaanin pohjalta.

Elokuvan parasta antia on legendaarinen Plummer, joka huokuu arvokkuutta, luontaista auktoriteettia ja menneiden aikojen karismaa. Hän nostaa läsnäolollaan jokaisen elokuvan tasoa, mihin on ollut tarvettakin, kun katsoo hänen mittavaa ja laadullisesti hyvin vaihtelevaa filmografiaansa.

The Exception on valmiin filmin perusteella valmistunut noin kymmenellä miljoonalla eurolla, mikä on taannut moitteettomat tuotantoarvot lavastuksen ja puvustuksen suhteen; laadukkaan epookin voi helposti toteuttaa pienemmälläkin rahalla, kun tapahtuma-alue on näin tarkkaan rajattu. Itäsaksalaisen Roman Osinin (Ylpeys & ennakkoluulo, Lumottu lelukauppa) kuvaama elokuva on valaistu siten, ettei sitä voi erehtyä luulemaan filmille kuvatuksi. Hämärien sisätilojen ja arvokkaiden sisätilojen vastapainoksi Osin ja debytanttiohjaaja Leveaux hyödyntävät ulkokuvissa laajoja kuvia ja kartanon komeita tiluksia. Tuloksena on näiltä osin tasapainoinen elokuva, mutta sen sijaan näyttelijäsuorituksista ei voi sanoa aivan samaa: Plummerin suvereniteetti saa lupaavan Lily Jamesin näyttämään kehnosti kirjoitetussa roolissaan todellista tasoaan heikommalta. Yhden ilmeen miehiin lukeutuva Jai Courtney ei ole tässä filmissä sen elävämpi tai kiinnostavampi kuin aiemmissakaan rooleissaan.

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Mis.Label
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, DD 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

12u

dvdblu ray

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja