theoathdvd

Eiðurinn
Islanti 2016

Ohjaus: Baltasar Kormákur
Käsikirjoitus: Baltasar Kormákur, Ólafur Egill Egilsson
Tuotanto: Baltasar Kormákur, Magnús Vidar Sigurdsson
Pääosissa: Baltasar Kormákur, Hera Hilmar, Gísli Örn Gardarsson

1 tunti 40 minuuttia

Islantilaisohjaaja Baltasar Kormákur lähti Hollywoodiin ja teki siellä ”pienen” omaisuuden ohjaamalla Mark Wahlbergin tähdittämän Salakuljettajan (2012), Wahlbergin ja Denzel Washingtonin 2 Gunsin (2013) sekä Jake Gyllenhaalin tähdittämän Everestin (2015). Sen jälkeen Kormákur palasi kotimaahansa, perusti tuotantoyhtiön ja aloitti työn islantilaisen elokuvateollisuuden kasvattamiseksi.

The Oath on Kormákurin toinen islantilainen elokuva tällä vuosikymmenellä Syvyyden (2013) jälkeen. Tällä kertaa ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja nähdään myös elokuvan pääroolissa keski-ikäisenä huippukirurgi Finnurina, joka elää hyvää elämää nuoren vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa komeassa talossa luonnon helmassa, mutta lähellä kaupunkia. Kaikki on siis paremmin kuin hyvin, mutta sitten on Anna (Hera Hilmar), Finnurin 18-vuotias tytär aiemmasta liitosta. Anna on alkanut tapailla Óttaria (Gísli Örn Gardarsson), hyvin epämiellyttävää huumekauppiasta, jonka tuotteista uusi tyttöystävä nautiskelee. Finnur ottaa tehtäväkseen erottaa kaksikon, mutta pian käy selväksi, ettei se onnistu ilman laittomuuksia.

Ohjaamisen ohella Kormákur on näytellyt muutamia rooleja, muun muassa sivuosan Lenka Hellstedtin Minä ja Morrisonissa (2001), mutta Finnurin osa The Oathissa on hänen ensimmäinen pääroolinsa. Siihen nähden Kormákur suoriutuukin hyvin energisen ja älykkään, mutta melkoisen hiljaisen ja sulkeutuneen kirurgin roolista. Gardarsson tekee kuitenkin suuremman vaikutuksen, eikä hänen hahmonsa pahuuden suuruudesta ota lopulta selvää.

The Oath on sisällöltään Takenin (2008), Väkivallan vihollisen (1974) ja Neidonlähteen (1960) jälkeläisiä. Mitään uutta The Oath ei tällaisten ”kyllä isä kostaa”-elokuvien lajityyppiin tuo, muttei se myöskään ole sen heikointa kastia. Kormákur nimittäin yhdistelee onnistuneesti erilaisia tekotapoja ja tyylilaleja. Kostajaelokuva on kerrottu eurooppalaisen nykyelokuvan rytmillä ja sijoittamalla tarina yhdysvaltalaisen suurkaupungin tai pikkukylän sijaan omalaatuiseen pohjoismaalaiseen ympäristöön. Visuaalisesti erittäin korkeatasoinen elokuva muistuttaa nykypäivän a-luokan yhdysvaltalaista rikosdraamaa monine laajoine kokokuvineen ja synkkine sävyineen.

3tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.40:1)
Levyjä: 1

16u

dvd

Osta tämä elokuva

 |