t2trainspottingbd

T2 TRAINSPOTTING
Iso-Britannia 2017

Ohjaus: Danny Boyle
Käsikirjoitus: John Hodge
Tuotanto: Danny Boyle, Andrew Macdonald, ym.
Pääosissa: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller

1 tunti 57 minuuttia

Reilut 20 vuotta sitten Danny Boylen Trainspotting (1996) osoitti myös nuorten brittitekijöiden pystyvän tekemään vaikuttavia taideteoksia, joilla oli huomattava kaupallinen potentiaali. Irvine Welshin romaaniin pohjautuva Trainspotting oli kaiken lisäksi sellainen nuorisoelokuva, jollaisia ei ollut totuttu näkemään.

Nyt Boyle, käsikirjoittaja John Hodge ja tuottaja Andrew Macdonald ovat lyöneet jälleen viisaat päänsä yhteen tehdäkseen läpimurtoelokuvalleen jatko-osan. Welshin Trainspotting- ja Porno-romaaneihin pohjautuva käsikirjoitus seuraa ensimmäisen filmin päähenkilöitä nykypäivänä, 20 vuotta myöhemmin. Renton (Ewan MgGregor) palaa kotiseuduilleen Edinburghiin muuttuneena miehenä. Hän tapaa vanhat ystävänsä, Spudin (Ewen Bremner) ja Simonin (Jonny Lee Miller), jotka eivät ole selviytyneet aivan yhtä hyvin. Spud on yhä heroiiniriippuvainen ja myös sen näköinen, kun taas Simon vetää kilokaupalla kokaiinia ja tehtailee pikkurikoksia nuoren naisystävänsä (Anjela Nedyalkova). Jälleennäkeminen on värikäs, mutta vielä värikkäämmäksi se muuttuu, kun vankilassa istuva Begbie (Robert Carlyle) saa tietää Rentonin paluusta.

Terminator 2:n markkinoinnissa käytetyn lyhenteen nimeensä lainannut T2 Trainspotting on puoli tuntia pidempi kuin ensimmäinen osa, mutta silti se on paljon lyhyempi seikkailu. Nuoret, vähän yli parikymppiset pojat ja heidän kymmenkunta vanhempi kaverinsa ovat nyt keski-ikäisiä miehiä, joiden vauhti on hidastunut. Elämän pahimmat virheet ovat jo takanapäin, huumeista ei saa enää iloa irti ja muutenkin elämään on tullut tavoitteita, mitä ei nuorena ollut lainkaan. 1990-luvun nuorista skottinarkomaaneista on tullut internetin ja älypuhelimien aikakauden melankolisia keski-ikäisiä miehiä.

Toisin kuin T2 Trainspottingin päähenkilöt, 61-vuotias ohjaaja Danny Boyle on kaukana väsyneestä: hänen kerrontatyylinsä on edelleen yhtä energinen kuin nelikymppisenäkin. Rosoinen, komea filmi on kuitenkin vaihtunut paikoitellen hemmetin rumasti valaistuun digivideoon, mutta tekemisen meininki on sama kuin silloin ennen.

Jos klassikkoelokuvalle tehdään jatko-osa kaksikymmentä vuotta myöhemmin, on aivan selvää, että sitä verrataan ensimmäiseen osaan – kaikilta osin ja enemmänkin kuin jos jatko-osa olisi tehty välittömästi. T2 Trainspotting on silti hyvin erilainen elokuva kuin edeltäjänsä: aika on tehnyt tehtävänsä, hyvässä ja pahassa. 

4tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan ja käsikirjoittajan kommenttiraita, poistettuja kohtauksia sekä tekijöiden haastatteluita.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

16u

dvdblu ray

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja