snowdenbd

SNOWDEN
Ranska / Saksa / Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Oliver Stone
Käsikirjoitus: Oliver Stone, Kieran Fitzgerald
Tuotanto: Moritz Borman, Fernando Sulchan, Eric Kopeloff
Pääosissa: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo

2 tuntia 14 minuuttia

Veteraaniohjaaja Oliver Stone on käsitellyt Yhdysvaltain yhteiskuntaa ja poliittista kenttää useilla elokuvillaan, joista viimeisin kertoo Kansallisen turvallisuuspalvelun asiakirjoja lehdistölle vuotaneesta Edward Snowdenista. Snowden on tarina siitä, miten kenenkään yksityisyys ei ole suojattuna nykymaailmassa.

Joseph Gordon-Levitt jäljittelee roolihahmonsa esikuvaa puhetapaa myöden. Nuori atk-nero Snowden hakeutuu töihin CIA:lle, ottaa osaa harjoitusohjelmaan ja pääsee siinä loistamaan niin kyberterrorisminvastaisen yksikön johtajalle (Rhys Ifans) kuin eräälle opettajistaankin (Nicolas Cage). ”Opiskelun” ohessa Snowden tutustuu Lindsay-nimiseen tyttöön (Shailene Woodley), joka on koko ikänsä tuntenut CIA:lle työskenteleviä ihmisiä. Silti Lindsay ei ole osannut valmistautua siihen, minkälaista on elää CIA:n palkkalistoilla olevan miehen kanssa.

CIA:n ja Kansallisen turvallisuuspalvelun palkkalistoilla oleva Snowden alkaa pikkuhiljaa huomata, ettei hänen käsityksensä moraalista, laillisuudesta ja Yhdysvaltain puhtoisuudesta ole aivan todenmukainen. Ennen pitkää hän päättää vuotaa lehdistölle salaisia asiakirjoja, mikä johtaa tietysti kansainväliseen skandaaliin ja ajojahtiin.

Salakuuntelusta ja -katselusta ilmeisen huolestuneella Oliver Stonella ei varmasti ole pelkoa tulla itse CIA:n, NSA:n tai muidenkaan laitosten seuraamaksi. Hänhän on ohjannut vain harmittomia elokuvia: näytelmäelokuvia Vietnamin sodasta, John F. Kennedyn salamurhasta, Richard Nixonin ja George W. Bushin virkakausista, World Trade Centerin terroristi-iskusta ja nyt Edward Snowdenista sekä dokumenttielokuvia muun muassa Fidel Castrosta ja Nelson Mandelasta. Poliittisesti valveutuneen Stonen tuorein elokuva on melko yksipuolinen: Snowdenista hän on tehnyt puhtoisen sankarin, marttyyrin, jolla ei ole minkäänlaisia huonoja puolia, ei ensimmäistäkään. Ainoa pienen pieni särö tämän miehen täydellisyydessä on se, että hän on liiankin vannoutunut työlleen, jolloin tyttöystävä jää liian vähäiselle huomiolle.

Stone ja käsikirjoittajakumppani Kieran Fitzgerald ovat rakentaneet koko elokuvan Laura Poitrasin Oscar-palkitun Citizenfour-dokumenttielokuvan kuvausvaiheen ympärille. Elokuvan nykyhetki on hongkongilaisessa hotellissa, jossa Poitras (Melissa Leo) ja muutama journalisti (Zachary Quinto ja Tom Wilkinson) haastattelevat Snowdenia, jonka tarinoiden mukana hypitään takaisin ajassa.

Snowden on nopeatempoinen ja elokuvallinen elokuva, joskin hyvin hillitty verrattuna ohjaajansa muutamiin aiempiin teoksiin. Elokuvan aihe ja näyttelijät ovat hyviä, mutta sen yksipuolinen ihmiskuvaus on vain sitä, mitä vastaan elokuva itse yrittää taistella: totuuden välttelyä, valehtelua.

3tahtea

 
LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan kommenttiraita, poistettuja kohtauksia, kolme dokumenttia ja paneelihaastattelu.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Scanbox Entertainment
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2.40:1)
Levyjä: 1

12u

dvdblu ray

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja