lifebd

LIFE
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Daniel Espinosa
Käsikirjoitus: Rhett Reese, Paul Wernick
Tuotanto: David Ellison, Dana Goldberg, Bonnie Curtis, Julie Lynn
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds

1 tunti 44 minuuttia

Lifessa Ryan Reynoldsin ympärillä on tuttuja tekijöitä, mutta kuten elokuvan krediittien järjestys kertoo, ei Reynolds ole itse elokuvan pääosassa. Elokuvan ohjaaja Daniel Espinosa teki Reynoldsin kanssa Turvatalon (2012) ja käsikirjoittajakaksikko Rhett Reesen ja Paul Wernickin kanssa Reynolds työskenteli Deadpoolin (2016) parissa.

Lifen idea tuo heti mieleen Ridley Scottin genreklassikon Alien – kahdeksas matkustaja (1979). Sen tapaan Espinosan elokuva on avaruuteen sijoittuva kauhukertomus, jossa ihmiskunnalle tuntematon olio alkaa kylvää kuolemaa yksinäisellä avaruusasemalla. Lifen tapauksessa tämä tappava kaveri tulee Marsista, josta miehittämätön alus on kerännyt materiaalinäytteitä. Avaruusasemalla näytteistä löytyy elävä organismi, josta kasvaa uhka kaikille, sekä itse alukselle että varsinkin sen miehistölle.

Avaruusasemalla on vain kuusi miehistön jäsentä. Jake Gyllenhaal näyttelee lääkäriä, Rebecca Ferguson laboratorion turvallisuusvastaavaa, Ryan Reynolds lentäjää ja mekaanikkoa. Mukana ovat myös japanilainen insinööri (Hiroyuki Sanada), mustaihoinen brittiläinen tiedemies (Ariyon Bakare) ja venäläinen tehtävänjohtaja (Olga Dihovichnaya). Vaikka Bakaren rooli onkin melko suuri, ovat Gyllenhaal ja Ferguson kaiken keskiössä.

Kummallekaan päänäyttelijälle roolit eivät tarjoa paljoakaan, varsinkaan Gyllenhaalille, joka on totuttu näkemään hyvissä rooleissa ja hyvissä elokuvissa. Gyllenhaalin innostuminen Lifesta on kuitenkin helposti ymmärrettävissä: Espinosa on pätevä ohjaaja, elokuvan idea on hyvä (joskin kaukana omalaatuisesta) ja nykypäivän CGI-tekniikka takaa visuaalisesti näyttävän elokuvan. Mitä näköjään kukaan ei ole ottanut huomioon on elokuvan naurettavan tyhmäksi ja ennalta arvattavaksi käyvä käsikirjoitusta. Alun yllätysten yllätyksettömyys on vielä hyväksyttävissä, mutta elokuvan edetessä kaikki aletaan vääntää rautalangasta. Elokuvan tekijät näköjään pitävät katsojia tyhminä, vaikka tuntuvat itse olevan vielä tyhmempiä.

Lifen kaikkein pahimpia idioottimaisuuksia on mahdotonta antaa anteeksi, mutta Espinosan ja muiden tekijöiden tekninen osaaminen on niin korkealla tasolla, ettei elokuvasta voi olla nauttimatta silkkana popcorn-viihteenä. Kauhuelokuvien kliseiden kierrättämisen ohessa Espinosa luottaa tavanomaista pitkäjänteisempään kerrontaan, mikä palkitaan elokuvan onnistuneella lopetuksella.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia sekä muutama dokumentti elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
Kuva: 16:9 (2.39:1)
Levyjä: 1

16

blu ray dvd

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja