lightsoutbd

LIGHTS OUT
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: David F. Sandberg
Käsikirjoitus: Eric Heisserer
Tuotanto: James Wan, Lawrence Grey, Eric Heisserer
Pääosissa: Teresa Palmer, Gabriel Bateman, Billy Burke

1 tunti 20 minuuttia

YouTubeen lyhyitä kauhuelokuvia tehnyt ruotsalainen David F. Sandberg pääsi Hollywoodiin ohjaamaan tunnetuimman lyhytelokuvansa pitkäksi elokuvaksi. Vajaalla viidellä miljoonalla dollarilla tuotettu Lights Out onkin erinomainen osoitus siitä, miten paljon elokuva-alalla etenemisen lainalaisuudet ovat internetin aikakaudella muuttuneet.

Vuonna 2013 valmistunut kolmiminuuttinen Lights Out -lyhytelokuva on käsikirjoittaja Eric Heissererin (The Thingin toinen uudelleenfilmatisointi) käsissä muuttunut 80-minuuttiseksi koko illan elokuvaksi. Lyhytelokuva onnistui pitkälti siksi, että elokuvan idea oli erittäin hyvä, mutta myöskin erittäin yksinkertainen. Nyt se on venytetty huomattavasti pidempään muotoon tehokkuuden siinä samalla kärsien.

Koulupoika Martin (Gabriel Bateman) ei enää uskalla nukkua kotonaan, koska hän on nähnyt mielenterveysongelmaisen äitinsä (Maria Bello) seurana painajaismaisen oudon ihmishahmon. Tuo sama hahmo on Martinin tietämättä tappanut jo hänen isänsä. Kun Martin alkaa nukahdella koulutunneilla, sosiaalityöntekijä hälyttää apuun Martinin isosiskon (Teresa Palmer), joka ottaa pojan muutamaksi yöksi luokseen. Martinin kertoessa tapahtumista siskolleen, tämä ymmärtää kyseessä olevan sama painajainen, jota hän itse lapsena näki. Sitoutumiskammoinen sisko alkaa tuoreen poikaystävänsä kanssa selvittää tapahtuman taustoja löytäen yllätyksiä omastakin menneisyydestään.

Elokuvassa on hyvin yksinkertainen idea valoa välttelevästä yliluonnollisesta hirviöstä, jota ei voi valossa nähdä. Se toimi lyhytelokuvassa hyvin, mutta pitkässä versiossa keksintö toimii vain elokuvan alkujaksossa. Sen jälkeen tapahtumat alkavat toistaa itseään. Lihaa luiden ympärille on yritetty saada, mutta mitään kiinnostavaa ei ole syntynyt.

Sandbergilla on ollut esikoispitkässään apunaan kokenut kuvaaja Marc Spicer (Fast & Furious 7) ja kaksi kokenutta leikkaajaa, Michel Aller ja Kirk M. Morri. Nämä kolme veteraania ovat työskennelleet tuottaja James Wanin kanssa useammankin kauhuelokuvan parissa, ja se näkyy. Lights Out ei toteutukseltaan juurikaan eroa muista nykypäivän yhdysvaltalaisista kauhuelokuvista. Sandbergin panokseen viittaa ainoastaan elokuvan alkujakson verkkaisuus, joka lisää tapahtumien tehokkuutta. Nopeus kuitenkin kasvaa elokuvan edetessä.

Lights Out ei ole missään nimessä huono kauhuelokuva; se on ammattitaitoisesti toteutettu, sen käsikirjoitus ei ole typerimmästä päästä ja näyttelijätkin ovat hyviä. Mitään uutta siinä ei kuitenkaan ole, eikä se kauhunomaisia tunteitakaan herätä.

tahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Warner Bros., 2016
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

16

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat