prideandprejudiceandzombiesbd

PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES
Yhdysvallat / Iso-Britannia 2016

Ohjaus: Burr Steers
Käsikirjoitus: Burr Steers
Tuotanto: Brian Oliver, Tyler Thompson, Natalie Portman, ym.
Pääosissa: Lily James, Sam Riley, Douglas Booth

1 tunti 48 minuuttia

Seth Grahame-Smithin vuonna 2009 ilmestyneeseen romaaniin pohjautuva Pride and Prejudice and Zombies on yksi viime vuosien omalaatuisimmista ja idealtaan hauskimmista kauhuelokuvista. Grahame-Smithin romaani ja Burr Steersin elokuva parodioivat Jane Austenin maailmankuulua Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkoromaania (1813), jonka luokkakuvaus, nuoren naisen kasvutarina ja romanttiset koukerot on siirretty valkokankaalle lähes sellaisenaan, tosin zombeilla maustettuna. Steersin elokuvassa on enemmän Jane Austenia ja vähemmän zombeja, mikä johtaa ennen pitkää paikallaan junnaamiseen rytmin samalla kadotessa.

Lily James näyttelee Elizabethia, 1800-luvun äveriään aristokraattiperheen vanhinta tytärtä, joka on siskojensa kanssa oppinut miekankäytön ja taistelulajien salat. Siihen on syytäkin, sillä maailma on elävien kuolleiden valtaama, eikä zombeja voi välttää edes oman pihapiirinsä läheisyydessä. 1800-luvun maailmassa ei voi nuori naimaton nainen myöskään välttää sulhasehdokkaita ja avioliittoon painostavia vanhempiaan. Kaunista, älykästä ja itsenäistä Elizabethia eivät monetkaan miehet kiinnosta eivätkä monet miehet ole hänestä kiinnostuneita. Viha-rakkaus-suhde syntyy kaupunkiin palaavaan herra Darcyyn (Sam Riley), joka on sekä äveriäs aristokraatti hyvine käytöstapoineen ja ajalle tyypillisine sovistisine asenteineen että myöskin pätevä zombientappaja. Kahden älykkään ja itsepäisen nuoren romanssi on täynnä suuria tunteita heti alusta alkaen.

Lily James ja Sam Riley nousevat päänäyttelijöistä ylitse muiden, eritoten James, joka on viime vuosina loistanut myös Cinderella – Tuhkimon tarinassa ja BBC:n Sodassa ja rauhassa. Myös sivurooleista löytyy useita hyviä näyttelijöitä, nimekkäimpinä Lena Headey, Charles Dance ja Matt Smith.

Steersin elokuvassa on paljon hyvää. Ensinnäkin se on tuotantoarvoiltaan ensiluokkainen, vaikka budjetti oli lopputulokseen nähden vaatimattoman kokoinen, alle 30 miljoonaa dollaria. Hienot kuvauspaikat ja ensiluokkainen työ lavastuksessa ja puvustuksessa saavat tukea kokeneen Remi Adefarasinin (Poika, Match Point) hienosta kameratyöskentelystä. Adefarasinilla on runsaasti kokemusta pukudraamoista, toisin kuin ohjaaja-käsikirjoittaja Steersillä.

Viisikymppinen Steers teki ohjausdebyyttinsä tasokkaalla draamakomedialla Mieletön matka (2002), jota seurasi kaksi Zac Efronin tähdittämää filmiä: hauska 17 Again -komedia (2007) ja kehno Charlie St. Cloud -draama (2010). Steersin neljäs elokuva on kaukana hänen aiemmista töistään: runsaasti CGI-tehosteita sisältävä komediallinen toimintakauhuelokuva. Elokuvan alku toimii loistavasti, mutta ennen pitkää käy ilmi, että elokuvan sisältö noudattaa hyvin uskollisesti Austenin romaanin sisältöä erilaisessa tapahtumaympäristössä. Lopputulos on hieman sekava, mutta siinä on paljon hyvääkin.

tahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia, pieleen menneitä ottoja sekä useita dokumentteja elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony, 2016
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

16

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat