superswedebd

SUPERSWEDE – EN FILM OM RONNIE PETERSON
Ruotsi 2017

Ohjaus: Henrik Jansson-Schweizer
Käsikirjoitus: Morgan Jensen
Tuotanto: Mia Sohlman

1 tunti 32 minuuttia

Ruotsalaisilla ei tähän päivään mennessä ole vielä ensimmäistääkään omaa Formula 1:n maailmanmestaria. Lähimmäksi päässyt Ronnie Peterson voitti uransa aikana kymmenen osakilpailua ja saavutti neljätoista paalupaikkaa. Vuoden 1978 Italian GP:ssä tapahtuneessa lähtökolarissa pahasti loukkaantunut Peterson kuoli seuraavana päivänä sairaalassa.

Asif Kapadian ohjaama Senna (2010) oli ensimmäinen Formula 1:stä kertova dokumenttielokuva, jota voi pitää mestariteoksena. Kapadian elokuva on ollut myös selkeä innoittaja Henrik Jansson-Schweizerin SuperSwede – Ronnie Petersonin tarinalle, joka saapuu Suomen valkokankaille vain reilu viikko maailmanensi-iltansa jälkeen.

Jansson-Schweizer turvautuu Kapadian tapaan ainutlaatuiseen arkistomateriaaliin vanhoista osakilpailuista, sekä tv-kuvaan että muualla tapahtuma-alueella otettuihin filmeihin. Toisin kuin Kapadia, Jansson-Schweizer käyttää myös paljon puhuvia päitä. Niki Lauda, Mario Andretti, Jackie Stewart ja monet muut Petersonin kanssa kilpailleet ja hänet tunteneet ovat suuressa roolissa muistelemassa Petersonia, josta kaikilla on vain hyvää sanottavaa. Hyvin pian pelkkä ylistys käy tylsäksi, kun minkäänlaista konfliktia tai säröä ei löydy.

Peterson ihmisenä on elokuvassa suuremmassa osassa kuin Peterson kilpa-ajajana, Petersonin ajosuorituksista nähdään korkeintaan muutaman sekunnin pätkiä. Ohjaaja ja leikkaaja Anders Nylander ovat tehneet erinomaista työtä kokoamalla yhteen filminpätkiä kilpailuista varikon puolelta ja kulissien takaa, mutta itse kilpa-ajo on unohtunut. Kaikki tallimääräykset, mitä Petersonin viimeisen Lotus-kauden aikana tapahtui, käydään läpi kiinnostavasti.

SuperSwede – Ronnie Petersonin tarinan kaikkein suurin heikkous on suorastaan häpeä: se vääristelee totuutta ja mielistelee F1:sten oikeudenomistajia. Petersonin kuolemaan johtaneen onnettomuuden syytä ei mainita sanallakaan. Tapahtuma sai alkunsa, kun lähtö aloitettiin jo ennen kuin kaikki autot olivat ehtiä pysähtyä lähtöruutuihinsa. Tästä syntyi ketjuareaktio, jonka seurauksena Peterson kolaroi, loukkaantui ja lopulta kuoli. Tätä järjestäjien virhettä tai lääkintämiesten virhearviointeja onnettomuuspaikalla ei käsitellä elokuvassa ollenkaan.

tahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

7

dvdblu ray

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat