20thcenturywomenbd

20TH CENTURY WOMEN
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Mike Mills
Käsikirjoitus: Mike Mills
Tuotanto: Megan Ellison, Anne Carey, Youree Henley
Pääosissa: Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig

1 tunti 58 minuuttia

Yhdysvaltainen ohjaaja-käsikirjoittaja Mike Mills on kahdessa viimeisessä elokuvassaan käsitellyt hyvin henkilökohtaisia asioita. Beginnersissä (2010) iäkäs mies tulee vaimonsa kuoleman jälkeen ulos kaapista, aivan kuten Millsin oma isäkin. 20th Century Women puolestaan kertoo Millsin äidin ja hänen itsensä elämästä vuonna 1979.

Intiimi, (sattuneesta syystä) aidonoloinen ja koskettavakin elokuva etenee jälkiviisaiden kertojaäänien avulla. Teini-ikäinen Jamie (Lucas Jade Zumann) asuu yhdessä yksinhuoltajaksi jääneen Dorothea-äitinsä (Annette Bening) kanssa isossa vanhassa omakotitalossa, jossa heillä on alivuokralaisena vajaa kolmikymppinen valokuvaaja Abigail (Greta Gerwig) ja viittäkymmentä lähestyvä remonttimies William (Billy Crydup). Hiljainen ja rauhallinen Jamie elää nuoruutensa tärkeitä hetkiä ympäristössä, jossa on kolme vapaamielistä aikuista omine traagisine taustoineen. Naapurissa asuva teinityttö Julie (Elle Fanning) sekoittaa Jamien päätä entisestään, kun tyttö haluaakin vain olla kavereita.

Harvinaisessa kuvakoossa kuvattu elokuva on sekä visuaalisuudeltaan että sisällöltään yhtä aidonoloinen, mutta tasaisin väliajoin tyylitelty. Kukin roolihahmo esitellään ensin omana itsenään ja sitten jonkin toisen roolihahmon kuvailemana. Ajan kulumista ja aikakautta kerrataan  jälkiviisaalla, mutta toimivalla tavalla. Millsin hieno käsikirjoitus on herännyt eloon hyvien näyttelijöiden ja heidän hillittyjen roolisuoritustensa ansiosta. Erittäin korkeatasoinen Bening on loistava, kun taas indie-elokuvatähti Gerwig tekee hänelle hyvin tyypillisen roolin. Crydup, Fanning ja melko kokematon Zumannkin tekevät kelpo työtä.

tahtitahtitahtitahtitahti2


LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan kommenttiraita ja yhdeksän lyhyttä dokumenttia elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2.00:1)
Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat