patersonbd

PATERSON
Yhdysvallat, Ranska, Saksa 2016

Ohjaus: Jim Jarmusch
Käsikirjoitus: Jim Jarmusch
Tuotanto: Carter Logan, Joshua Astrachan
Pääosissa: Adam Driver, Golshifteh Farahani

1 tunti 58 minuuttia

Jim Jarmusch ei tyyliään vaihda tai muuta, kuten ohjaaja-käsikirjoittajan tuorein teos jälleen osoittaa. Paterson on tyypillinen Jarmusch-elokuva, mutta myöskin yksi ohjaajansa parhaimmista teoksista.

Paterson-nimiseen pikkukaupunkiin New Jerseyssä sijoittuva elokuva tapahtuu yhden viikon aikana. Päähenkilö on Paterson-niminen täysin tavallinen kolmikymppinen mies (loistava Adam Driver), joka asuu pienessä omakotitalossaan yhdessä ulkomaalaistaustaisen vaimonsa Lauran (Golshifteh Farahani) kanssa. Laura on omalaatuinen taiteilijasielu, joka viettää päivät kotona maalaillen, ruokaa laittaen ja pariskunnan koirasta huolehtien.

Patersonin elämässä jokainen päivä on lähes identtinen edellisen kanssa. Hän herää aamulla, syö murot, lähtee töihin linja-autonkuljettaksi, palaa kotiin syömään ja lähtee illalla pubiin yhdelle oluelle. Nyt alkava viikko sujuu aluksi aivan normaalisti, mutta ennen pitkää Patersonin seesteinen elämä kokee muutamia yllättäviä vastoinkäymisiä.

Jarmuschin elokuvan päähenkilöt ovat erittäin kaukana nykypäivän ihmisestä, mutta esimerkiksi 1950-luvulla Patersonin kaltaisia miehiä on varmasti riittänyt. Paterson on täysin tyytyväinen elämäänsä bussikuskina, mutta vapaa-aikansa hän käyttää runojen kirjoittamiseen. Silti hän ei uskalla runojaan julkaista tai näyttää edes vaimolleen. Hän ei käytä tai edes omista matkapuhelinta tai tietokonettakaan. Paterson elää kuin olisi 1950-luvulla, vaan ei ole.

Runoutta opiskelleen Jarmuschin elokuvassa runoilla ja runoudella on yhtä suuri merkitys. Hyvin pienistä elementeistä syntyy aidonoloinen, miellyttävä ja piristävä elokuva, jossa päähenkilön sulkeutuneisuus ja etäisyys vain korostaa aitoutta. Tätä samaa aitoutta on Jarmuschin ohjauksessakin: elokuva on äänimaailmaltaan hyvin hiljainen, sen kuvissa on vähän liikettä ja koko elokuvan rytmi on positiivisella tavalla verkkainen. Frederick Elmesin (Eraserhead, Blue Velvet – ja sinisempi oli yö, Broken Flowers) kuvaus on kaunista, mutta kaunistelematonta.

tahtitahtitahtitahtitahti2


LISÄMATERIAALI:

Trailereita.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (1.78:1)
Levyjä: 1

7

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat