arrivalbd

ARRIVAL
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Denis Villeneuve
Käsikirjoitus: Eric Heisserer
Tuotanto: Shawn Levy, Dan Levine, Aaron Ryder, David Linde
Pääosissa: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

1 tunti 56 minuuttia

Ted Chiangin tarinaan pohjautuva Arrival on poikkeuksellinen scifi-elokuva nykypäivän mittarilla. Kyseessä on kohtalaisen suuren budjetin, 60:n miljoonan dollarin elokuva, jonka pääosissa nähdään kaksi nimekästä näyttelijää, mutta sisällöltään elokuva on kaukana tyypillisestä viihteellisestä, aivottomasta, toiminnallisesta tieteisfiktiosta. Arrivalissa on enemmän syvyyttä kuin lähimmässä kaivossa.

Amy Adamsin hienosti näyttelemä Louise on ilmeisen hyvin toimeentuleva, lapsensa menettänyt kieltentutkija, joka kutsutaan hätiin kahdentoista avaruusaluksen ilmestyttyä kahteentoista eri kaupunkiin eri puolille maapalloa. Yhdysvaltain armeija tarvitsee Louisen apua avaruusolioiden kielen ymmärtämisessä ja viestien kääntämisessä. Apuun on hälytetty myös matemaatikko, tiedemies Ian (Jeremy Renner), joka yrittää yhdessä Louisen kanssa luoda jonkinlaisen yhteyden ihmiselle täysin vieraaseen olentoon.

Arrival on lopulta elokuva jostakin aivan muusta kuin miltä se pitkän aikaa näyttää. Se on suurehkon budjetin Hollywood-elokuvaksi harvinaisen pienimuotoinen ja humaani kertomus rakkaudesta ja elämästä ilman, että kumpaakaan kuvataan ylitunteilun tai rautalangasta vääntämisen kautta. Elokuvan tunnelma on yhtä hillitty kuin sen sinisävyinen, hämärä ja ajattoman kaunis visuaalinen toteutuskin. Tässä elokuvassa CGI-tehosteiden osuus on lopulta niin pieni, että ne yhdistyvät oikeaan kuvaan saumattomasti.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan, mutta sen päähenkilöt ja kaikki tapahtumat ovat  eristyksissä kaikenlaisesta kaupunkielämästä ja ihmispaljoudesta. Tämä eristyneisyys yhdessä kauniin kuvauksen, taitavan leikkauksen sekä hienon äänimaailman ja musiikin kanssa synnyttää seesteisen, unenomaisen tunnelman. Kanadalaisohjaaja Denis Villeneuve on visuaalisena tarinankertojana ja tunnelmanluojana erittäin lahjakas, ja Arrival on jälleen yksi osoitus siitä, että hän on tämän hetken tärkeimpiä ohjaajia.

Villeneuve on tähän mennessä tehnyt selväksi, että hän tekee elokuvia ajatteleville ihmisille, vaikka välillä mennäänkin yli hilseen. Arrival ei ole tässä suhteessa poikkeus, sekin on elokuva ajatteleville ihmisille, mutta se ei ole liian vaikea. Se on erittäin palkitseva katselukokemus, mutta vain  nopeatempoista ja toiminnallista tieteisfiktiota etsivälle se tuottaa pettymyksen.

tahtitahtitahtitahtitahti

LISÄMATERIAALI:

Dokumentti elokuvan teosta (30 min), musiikista (11 min), äänisuunnittelusta (14 min), leikkauksesta (11 min), ihmisen suhteesta aikaan, muistoihin ja kieleen (15 min).


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
Kuva: 16:9 (2.39:1)
Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat