splitbd

SPLIT
Yhdysvallat, Japani 2016

Ohjaus: M. Night Shyamalan
Käsikirjoitus: M. Night Shyamalan
Tuotanto: M. Night Shyamalan, Jason Blum, Marc Bienstock
Pääosissa: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley

1 tunti 57 minuuttia

M. Night Shyamalanin läpimurtoelokuva Kuudes aisti (1999) ja sitä seuranneet kolme elokuvaa olivat kaikki korkeatasoisia jännitystarinoita, vaikkei esimerkiksi Kylän (2004) logikkaa kovin läheistä tarkastelua kestäkään. Kylästä alkanut suoranainen viha Shyamalanin elokuvia kohtaan yltyi ja yltyi, mutta The Visit (2015) palautti miehen jonkinlaiseen arvostukseen. Ikävä kyllä Split on jälleen askel taaksepäin.

Shyamalanin tuttuun tapaan itsensä myös käsikirjoittama Split kertoo hyvin tutunlaisesta, mutta mielenkiintoisesta aiheesta. James McAvoyn näyttelemällä Kevinillä on yli kaksikymmentä eri persoonallisuutta, joista voimakkain ottaa kaikki muut haltuunsa. Kevin kidnappaa kolme teini-ikäistä tyttöä, vie heidät syrjäiseen kotiinsa rakentamaan selliin ja odotus voi alkaa. Tytöille paljastuu Kevinin mielenterveysongelmat ja tämän eri persoonallisuudet: yksi on kylmäverinen kidnappaaja, toinen tämän tyttöystävä, kolmas yhdeksänvuotias pikkupoika ja niin edelleen. Sen sijaan kidnappauksen syy ei kovin helposti nouse esille.

Shyamalan on aina tiennyt, miten luodaan jännitystä ja pelkoa – sitä, mitä kauhuksi kutsutaan. Tämä taito ei ole häneltä kadonnut, sillä Splitissäkin salaperäisyyttä lypsetään viimeiseen saakka. Tätä vastaan sotii elokuvan muu toteutus: vanha psykiatrinainen nähdään tarinassa järjen äänenä, jonkinlaisena lohtuna ja ennen kaikkea selittämässä meille täysin tietämättömille ja mitään ymmärtämättömille katsojille, mikä Keviniä vaivaa ja miten hänen eri persoonallisuutensa toimivat. Psykiatrin osuus elokuvassa on kohtuuttoman suuri, kun tällä ei ole edes mitään virkaa.

McAvoy on taitava näyttelijä, mutta Shyamalanin ohjaus on sellaista, että lopputulos on monin paikoin tahattoman koominen. Shyamalan esittelee päänäyttelijänsä taitoja siten, ettei katsoja voi elokuvaan uppoutua ja mennä sen mukana: ei voi olla ajattelematta, että tässä nyt McAvoy näyttelee, milloin mitäkin. Sellainen toimii joskus komedioissa, kun loistava komediataituri pannaan näyttelemään montaa eri roolia, mutta se on aivan eri asia. Kun tällainen skenario siirretään jännityselokuvaan, on lopputulos helposti täysin muista syistä naurettava. The Vvitch: A New-England Folktale -elokuvasta tuttu, nyt kolmesta kidnapatusta teinistä ainoana järkevänä nähtävä Anya-Taylor Joy tekee jälleen vaikutuksen.

Split lupaa paljon, muttei lunasta lupauksiaan. Shyamalan vähättelee katsojan älykkyyttä ja yrittää väkisin luoda spielbergiläistä, hellanlettas sentään -ihmiskontaktia. Visuaalisesti elokuva ei tarjoa mitään, mikä on aika erikoista Shyamalanin taustan tuntien. The Visit oli sekin kuvaukseltaan tyylittelemätön, mutta siinä se toimi kokonaisuuden eduksi, Splitissä tilanne on toisin.

Mainittakoon, että tällä kertaa Shyamalan on keksinyt elokuvaansa oikeasti täysin puskista tulevan loppukäänteen.

tahtitahtitahti2tahti2tahti2

LISÄMATERIAALI:

Vaihtoehtoinen loppu, poistettuja kohtauksia ja kolme dokumenttia elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2.40:1)
Levyjä: 1

16

blu ray dvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat