akindofmurderbd

A KIND OF MURDER
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Andy Goddard
Käsikirjoitus: Susan Boyd
Tuotanto: Susan Boyd, Kelly McCormick
Pääosissa: Patrick Wilson, Jessica Biel, Haley Bennett

1 tunti 35 minuuttia

Patricia Highsmithin 1950-luvulla kirjoittamaan, jo 1960-luvulla Ranskassa filmattuun Tunari-romaaniin pohjautuvassa A Kind of Murderissa on yritetty nokkelaa käsikirjoitusta, joka ei tarjoa kaikkia vastauksia helposti. Ikävä kyllä se ei myöskään tempaise mukaansa rikosten ja petosten maailmaan.

1960-luvun Yhdysvaltoihin sijoittuvassa elokuvassa arkkitehti Stackhause (Patrick Wilson) on onnettomasti naimisissa kauniin naisen (Jessica Biel) kanssa. Avioliiton ulkopuolinen suhde yhteisen tuttavan ystävään, Elliehen (Haley Bennett), on kiehtova vaihtoehto vaimon käyttäytyessä yhä mustasukkaisemmin ja kylmemmin. Vapaa-ajallaan dekkarinovelleja kirjoitteleva Stackhause lukee lehdestä paikallisen naisen murhasta, josta epätavanomaisia keinoja käyttävä rikosetsivä epäilee naisen puolisoa, kirjakauppias Kimmeliä (Eddie Marsan). Kimmelissä on ilmiselvästi jotain salaperäistä. Stackhause kiinnostuu aiheesta ja alkaa fantasioida vaimonsa kuolemasta.

A Kind of Murderin päätekijöillä ei ole laajaa kokemusta elokuvien teosta. Televisio-ohjaaja Andy Goddardille tämä on vasta toinen pitkä elokuva, käsikirjoittaja Susan Boydille peräti ensimmäinen. Myös kokenut kuvaaja Chris Seager (White Noise, The Merry Gentleman) on työskennellyt pääasiassa televisiossa, mutta osaamista häneltä ei puutu. Visuaalisesti A Kind of Murder on kuitenkin epätasainen: ulkokuvat ovat kaikki onnistuneita ja tyylikkäitä kylmissä sävyissään, kun taas sisäkuvat ovat synkkiä ja televisiomaisia.

Lopputuloksen perusteella ei ole mikään ihme, ettei Highsmithin romaanista ole aiempaa yhdysvaltalaista filmatisointia olemassa. Se on liian sekava toimiakseen täysipainoisena elokuvana, ja kun elokuvan toteutuskin ja roolisuoritukset ovat vain osittain kohdillaan, on lopputulos keskinkertainen. Silti on ihailtava sitä, että tätä on lähdetty yrittämään ja tehty vielä asianmukaisena epookkina, vaikka lavastuksesta ja puvustuksesta on välillä luontevuus kaukana.

Highsmithin muiden romaanien elokuvasovitusten – Hitchcockin Muukalaisia junassa (1951), Clémentin Kuuman auringon (1960) tai Minghellan Lahjakas herra Ripleyn (1999) – tasolle A Kind of Murder ei millään tavalla nouse, mutta tarjoaa kyllä vanhanaikaisten murhamysteerien ystäville virkistävää vaihtelua.

tahtitahtitahti3tahti2tahti2

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (1.78:1)
Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat