paukkurautakatidvd

CAT BALLOU
Yhdysvallat 1965

Ohjaus: Elliot Silverstein
Käsikirjoitus: Frank R. Pierson, Walter Newman
Tuotanto: Harold Hecht
Pääosissa: Lee Marvin, Jane Fonda, Michael Callan

1 tunti 32 minuuttia

Tämän vuoden elokuussa 90 vuotta täyttävä Elliot Silverstein oli 27-vuotias, kun hän aloitti uransa televisio-ohjaajana vuonna 1954. Reilu kymmenen vuotta myöhemmin hän debytoi elokuvaohjaajana Paukkurauta-Katilla, Oscar-palkitulla länkkärikomedialla. Viisi vuotta myöhemmin Silverstein teki hyvin erilaisen lännenelokuvan, Mies hevosena (1970), josta hänet parhaiten muistetaankin.

Roy Chanslorin (Johnny Guitar) romaaniin pohjautuva Paukkurauta-Kati on nimensä mukaisesti tarina Catherine Ballousta (Jane Fonda), nuoresta naisesta, joka on juuri valmistunut opettajaksi ja on nyt palaamassa isänsä maatilalle. Junamatkan aikana viaton ja kohtelias Catherine joutuu tekemisiin kahden melkein yhtä viattoman pikkurikollisen kanssa. Kotiin palattuaan Catherine huomaa isänsä joutuneen suurliikemiehen ahdistelun kohteeksi. Isäukko ei suostu myymään tilaansa, joten hänen henkensä on uhattuna. Catherine värvää apuun nuo junassa tapaamansa vankikarkurit sekä Villin lännen legendan, revolverisankari Kid Shelleenin (Lee Marvin), joka osoittautuu täydeksi juopoksi.

Walter Newmanin (Tuhansien silmien edessä, Kultainen käsivarsi) ja Frank Piersonin (Lannistumaton Luke, Hikinen iltapäivä) käsikirjoittama elokuva on hyvin suoraviivainen ja nopeatempoinen yhdistelmä lännenfilmiä, musikaalia (joskin laulut jäävät vain kahden kuvaan aina toisinaan ilmestyvän trubaduurin laulettavaksi, toisena Nat King Cole) ja valmistumisaikaansa nähden modernia romanttista komediaa, jossa pikkutuhmat vitsit ja hepenet ovat pääosassa. Silversteinin ohjausdebyytti on hyvin epätasainen. Ennen kaikkea hän on onnistunut näyttelijäohjauksessa, elokuvan rytmissä (leikkaaja Charles Nelson sai Oscar-ehdokkuuden) ja tunnelmassa, joka on erittäin viihdyttävä ja viehättävä. Lähes yhtä viehättävä kuin Jane Fonda, joka tekee värikkään ja hurmaavan roolisuorituksen siinä missä Lee Marvin tekee aivan loistavan komediallisen roolin juoppona menneen ajan sankarina. Lisäksi Marvin näyttelee elokuvassa toisenkin, nenänsä menettäneen pahan revolverisankarin, roolin. Marvin voitti työstään Oscarin, uransa ainoan. Lisäksi filmi sai ansaitut Oscar-ehdokkuudet musiikistaan ja alkuperäisestä laulusta sekä käsikirjoituksestaan, joka onkin tapahtumarikas ja nokkela.

Nuori ohjaaja on kuitenkin epäonnistunut elokuvan visuaalisessa puolessa. Vaikka leikkaus ja rytmi toimivat, ovat lavasteet luokattoman huonoja, puvut kuin suoraan televisiotuotannosta ja kameratyöskentely heikoimmillaan kymmeniä vuosia aikaansa jäljessä. Tämä osittain selittyy sillä, että kuvaaja Jack A. Marta oli siirtynyt elokuvien parista televisioon viitisen vuotta aiemmin. Marta oli erittäin kokenut kuvaaja, joka oli Hollywoodissa kuvannut useita elokuvia vuodessa, useimmiten B-luokan länkkäreitä. Myöhemmin hän vielä kuvasi Steven Spielbergin ohjaaman TV-elokuvan Kauhun kilometrit (1971), joka oli kuvaukseltaan aivan toista luokkaa Paukkurauta-Katiin nähden.

Paukkurauta-Katin monet hyvät puolet kuitenkin voittavat: lopputuloksena on hyvin iloinen ja hauska komedia, jonka parissa viihtyy. Huomattavin syy tähän on elokuvan näyttelijät, eritoten Fonda ja Marvin, joiden roolisuoritukset ovat parempia kuin itse elokuva; tästä syystä niiden erinomaisuus ehkä korostuu vieläkin paremmin kuin jos elokuva muuten olisi heidän tasollaan. Viiden pennin lavasteet eivät kuitenkaan saa roolisuorituksia näyttämään todellista paremmilta.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Kommenttiraita, dokumentti elokuvasta, trailereita, vanhoja mainoksia ja tekijöiden filmografioita.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2016
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 16:9 (1.85:1), väri
Levyjä: 1

7

dvd

Uusintapainoksena saatavilla vain osana Cowboy Classics Vol 1. -DVD-kokoelmaa (2016).

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat