silveradodvd

SILVERADO
Yhdysvallat 1985

Ohjaus: Lawrence Kasdan
Käsikirjoitus: Lawrence Kasdan, Mark Kasdan
Tuotanto: Lawrence Kasdan
Pääosissa: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner

2 tuntia 7 minuuttia

Lawrence Kasdanin tie maineeseen alkoi Imperiumin vastaiskun (1980), Kadonneen aarteen metsästäjien (1981) ja Jedin paluun (1983) käsikirjoittajana. Vuoteen 1985 mennessä hän oli kynäillyt kuusi elokuvaa ja ohjannut niistä kaksi, jotka molemmat olivat melkoisia arvostelumenestyksiä. Kolmannella ohjaustyöllään Kasdan ja hänen veljensä Mark palasivat lapsuutensa lännenelokuvien pariin kertoen modernimmalla otteella tarinan, jossa sankareita kuvaavien länkkäreiden maailman peruspilarit tiivistyvät yhteen filmiin.

Silveradon päähenkilöt ovat mestariampuja Emmett (Scott Glenn), tämän kirkasotsainen pikkuveli Jake (Kevin Costner), Emmettin vanha ystävä Paden (Kevin Kline) ja kolmikon uusi tuttavuus Mal (Danny Glover). He kaikki ovat matkalla kohti samaa synnyinseutuaan. Emmett on juuri vapautunut vankilasta ja Jaden menettänyt koko pienen omaisuutensa ryöstäjille, Jake puolestaan istuu parhaillaan sellissä odottamassa hirttotuomionsa täytäntöönpanoa, kun taas Mal on tummaihoinen ja siksi aina väärä mies väärässä paikassa – paitsi nyt. Kotiinpaluu ja vanhojen tuttujen kohtaaminen ei tuota kenellekään pelkkää iloa. Yhteinen tekijä koko nelikolle on kaupungin uusi sheriffi Cobb (Brian Dennehy), joka on myös kapakka- ja hotelliyrittäjä sekä kylän suurin roisto.

Mainittujen poikien lisäksi mukana ovat muun muassa John Cleese, Jeff Goldblum, Linda Hunt, Rosanna Arquette, Jeff Fahey ja Richard Jenkins.

Silverado on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen, mustavalkoinen ja hieman lapsellinen tarina sankareista ja roistoista. Siinä on neljä päähenkilöä, joiden matka läpi muutaman kaupungin on täynnä kohtaamisia vanhojen tuttujen ja vihamiesten kanssa. Värikkään saati yllätyksellisen juonen sijaan elokuva keskittyy kertomaan näiden miesten keskinäisistä suhteista (ja kunnioituksesta) sekä taistelusta oikeuden ja amerikkalaisuuden puolesta aivan samaan tapaan kuin lukuisat muutkin lännenfilmit.

Hyvät, vähänkään sävykkäämmät ainekset heitetään nopeasti pois, esimerkiksi Cleesen näyttelemä sheriffi ja Goldblumin uhkapeluri. Nämä eivät olleet yksiulotteisia, yksiselitteisen hyviä tai pahoja roolihenkilöitä. Sitä ei periaatteessa ole Cobbkaan, mutta koko hänen hahmonsa tuntuu väkinäiseltä yritykseltä luoda yksi roolihenkilö, jossa on niin hyvää kuin pahaakin. Koko elokuvan spielbergiläisyys kulminoituu Jakeen, nuoreen sankariin, jonka tehtävänä on olla koko Yhdysvaltain lempivävy ja suosikkipoika. Tässä on onnistuttu niin hyvässä kuin pahassakin mielessä – ja oikeastaan se pätee koko elokuvaan.

Kasdanille Silverado merkitsi täysin erilaista suuntaa kuin mihin hänen kaksi aiempaa elokuvaansa – Huuma ja Sisärengas – olivat häntä vieneet. Kasdan ja Costner palasivat lännenelokuvien pariin vielä Wyatt Earpilla (1994), valtavan suurella hevosoopperalla.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Kommenttiraita, dokumentti elokuvan teosta (37 min), Kevin Costnerin 20-minuuttinen haastattelu ja trailereita (Saalistajat, Kwai-joen silta, Tapahtuipa eräänä yönä).


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2016
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.40:1)
Levyjä: 1

16

dvd

Uusintapainoksena saatavilla vain osana Cowboy Classics Vol 2. -DVD-kokoelmaa (2016).

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat