miescoloradostadvd

THE MAN FROM COLORADO
Yhdysvallat 1948

Ohjaus: Henry Levin
Käsikirjoitus: Robert D. Andrews, Ben Maddow, Borden Chase
Tuotanto: Jules Schermer
Pääosissa: Glenn Ford, William Holden, Ellen Drew

1 tunti 34 minuuttia

Glenn Ford ja William Holden näyttelevät kahta upseeria, jotka palaavat Yhdysvaltain sisällissodasta kotikaupunkiinsa fyysisesti ehjinä, mutta henkisesti kolhuja kärsineinä. Eversti Owen (Ford) on kärsinyt huomattavasti enemmän kuin kapteeni Del (Holden), mutta Owenin persoonallisuuden muutokseen ei kukaan halua uskoa.

Owenin ja Delin palattua kotiin he saavat kummatkin hienot vakanssit: Owenista leivotaan uusi tuomari ja Delistä sheriffi. Lisäksi he kilpailevat vielä saman naisen (Ellen Drew) suosiosta. Owenin ja Delin sotakaverit sen sijaan kokevat karvaamman tappion, kun heidän sotaan lähtiessään taakseen jättämät kultakaivausvaltaukset ovat uuden lain mukaan siirtyneet paikallisen pohatan omistukseen. Vääryyttä kokeneet miehet alkavat kapinoida ja Owen on halukas hirttämään kaikki, aivan kaikki.

Mies Coloradosta (1948) on kolmen kovan länkkärikirjoittajan yhteistyön tulos. Alkuperäistarinan laatineen Borden Chasen toisesta tarinasta syntyi samana vuonna Howard Hawksin klassikkolänkkäri Punainen virta, ja myöhemmin Chase osallistui Winchester 73:n (1950) ja Vera Cruzin (1954) kaltaisten genreklassikoiden tekoon. Käsikirjoituksen laatineet Ben Maddow (Leppymättömät, Santa Vittorian salaisuus) ja Robert Hardy Andrews tiesivät myös yhtä sun toista elokuvien kirjoittamisesta. Se näkyy lopputuloksessa, sillä Mies Coloradosta on tarinaltaan harvinainen lännenfilmi kuvatessaan sisällissodan jälkiseurauksia ja miesten välistä ystävyyttä sekä henkisellä että fyysisellä tasolla. Ajalleen poikkeuksellisesti Mies Coloradosta on kuvattu väreissä.

Fordin melodramaattiseksi yltyvä roolisuoritus ei ole hänen uransa parhaimmistoa, vaikka miehellä on sellainen määrä karismaa ja filmitähden ulkonäkö, että hän suoriutuu kunnialla tästäkin tehtävästään. Holden on huomattavasti hillitympi. Ohjaaja Henry Levinille tällainen materiaali ei vaikuta olevan kaikkein ominta, eikä ihme, kun häntä eniten työllistettiin komedioiden ja kevyiden viihde-elokuvien ohjaajana.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2016
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 4:3 (1.33:1), väri
Levyjä: 1

12

dvd

Uusintapainoksena saatavilla vain osana Cowboy Classics Vol 1. -DVD-kokoelmaa (2016).

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat