varjojenkadutdvd

DEAD END
Yhdysvallat 1937

Ohjaus: William Wyler
Käsikirjoitus: Lillian Hellman
Tuotanto: Samuel Goldwyn
Pääosissa: Sylvia Sidney, Joel McCrea, Humphrey Bogart

1 tunti 28 minuuttia

Sidney Kingsleyn näytelmään pohjautuva Varjojen kadut on tarina newyorkilaisesta kadunpätkästä, jossa köyhyys ja rikkaus yhdistyvät kaupungin uudistustöiden myötä. Köyhien asuinkorttelin laidalle on noussut rikkaiden kerrostalo portieereineen ja etuoikeutettuine penskoineen, kun aidan takana asuvilla aikuisilla ei ole töitä ja lapsetkin aloittelevat uraansa pikkunilkkeinä.

Ohjaaja William Wylerille viisi elokuvaa kirjoittaneen Lillian Hellmanin (Nainen ei armoa antanut, Huhu) käsikirjoittaman elokuvan päähenkilöinä ovat teini-ikäinen Tommy (Billy Halop), tämän parikymppinen sisko Drina (Sylvia Sidney), Drinan lapsuudenystävä Dave (Joel McCrea) sekä synnyinseudulleen palaava etsintäkuulutettu gangsteri Baby Face Martin (Humhprey Bogart).

Veljestään huolehtiva Drina haaveilee paremmasta, vähemmän työntäyteisestä tulevaisuudesta ja toivoisi Davesta itselleen kumppania. Dave on kuitenkin ihastunut äveriäiden talossa asuvaan naimisissa olevaan naiseen (Wendy Barrie). Drinan elämä ei ole ruusuilla tanssimista, eikä hänen pikkuveljensäkään tulevaisuus lupaavalta näytä, kun poika eksyy korttelin ongelmanuorten joukkoon kukkotappeluiden ja pikkurikosten pariin.

Elokuvassa suuressa osassa olevat nuoret ja lapset ovat hyvin eläväisiä, mutta heidän suurieleisyytensä ja -äänisyytensä sopii rooleihin. Tarinaa ei kuitenkaan nähdä heidän näkökulmastaan, vaan tapahtumien etenemistä seurataan koko ajan ulkopuolisen silmin. Osan aikaa tänä ulkopuolisena toimii loistavan Bogartin näyttelemä gangsteri, joka ”työparinsa” kanssa seuraa seudun nykyistä elämää odotellessaan äitinsä tapaamista. Ennen pitkää käy ilmi, että myös rötöksillä rikastuneen Martinin elämä on yhtä melankolista ja pettymyksentäyteistä kuin kaidalla polulla pysyneidenkin.

Varjojen kadut on niin loistavasti lavastettu, ettei katsoja välttämättä tule ajatelleeksikaan, että koko elokuva on kuvattu studiossa. Gregg Tolandin komeasti kuvaamassa elokuvassa pienoismallit, taustamaalaukset ja -projisointi luovat eheän kokonaisuuden, jossa on enemmän tunnelmaa ja karaktääriä kuin aidossa lokaatiossa konsanaan. Wylerin maltillinen kerronta, Hellmanin aitouteen luottava käsikirjoitus ja päänäyttelijöiden mainiot roolisuoritukset tekevät Varjojen kaduista miellyttävän, korkeatasoisen melodraaman.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Elokuvan traileri.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 4:3 (1.33:1), mustavalkoinen
Levyjä: 1

12

dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat