americanhoneybd

AMERICAN HONEY
Iso-Britannia / Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Andrea Arnold
Käsikirjoitus: Andrea Arnold
Tuotanto: Lars Knudsen, Jay Van Hoy, ym.
Pääosissa: Sasha Lane, Riley Keough, Shia LaBeouf

2 tuntia 43 minuuttia

56-vuotias brittiohjaaja Andrea Arnold kertoo neljännessä pitkässä elokuvassaan teini-ikäisistä ja kolmeakymmentä lähentelevistä yhdysvaltalaisnuorista. Kolossaalisen pitkä American Honey oli viime vuoden kehutuimpia elokuvia.

Elokuvan pääosassa on Sasha Lanen näyttelemä teini-ikäinen Star, joka asustelee itseään huomattavasti vanhemman alkoholistimiehen luona ja huolehtii tämän kahdesta lapsesta. Köyhyys ja kurjuus vaihtuu heti tilaisuuden tullen lupaavalta vaikuttavaan seikkailuun. Yhdessä ympäri Yhdysvaltoja matkaavat nuoret myyvät ovelta ovelle aikakauslehtitilauksia. Joukkoa johtava Krystal (Riley Keough) ja Jake (Shia LaBeouf) ottavat Starin mukaansa, mutta reissu ei ole aivan sellainen kuin tyttö odotti.

Arnoldin itsensä myös käsikirjoittama American Honey on kuvaus nykypäivän nuorista, erilaisista nuorista, jotka ovat hitsautuneet yhteen. Huonojen vanhempien lapsista, jotka etsivät elämää ja seikkailuja halki Yhdysvaltojen. Filmissä on seksiä, huumeita, pikkurikoksia, mustasukkaisuutta ja kolmiodraamaa. Se ei ole kuitenkaan tarina lapsuuden loppumisesta, sillä näiden nuorien lapsuus näyttää loppuneen jo aikapäiviä sitten.

Elokuvan pääosassa valkokangasdebyyttinsä tekevä Sasha Lane on luonnonlahjakkuus, eikä Keough'n tai LaBeoufin roolisuorituksiakaan voi moittia. Myös sivuosien esittäjät ovat Lanen kaltaisia amatöörejä, mutta heidän kohdallaan se myös näkyy. Sivuhahmojen repliikit ja dialogi ovat niin aitoja kaikessa typeryydessään, että ne lienevätkin improvisoituja.

Arnold on kirjoittanut elokuvaansa hyvin ohuen juonen, minkä jälkeen hän on keskittynyt henkilökuvaukseen ja yksittäisiin kohtauksiin juonen sijaan. Koska elokuvalla ei ole sen erikoisempaa juonta eikä sanomaa, alkaa sen 163-minuuttinen kesto käydä voimille. Vajaassa kolmessa tunnissa ehtisi kertoa monimutkaisen tarinan kansakunnan synnystä ja tuhosta, mutta Arnold käyttää sen vain muutaman nuoren kasvutarinaan. Melkoinen osa elokuvasta on kuitenkin vaikuttavaa katseltavaa ja koettavaa. Robbie Ryanin (Philomena, Slow West) komea, naturalistinen täyskuvakuvaus ja Yhdysvaltain suuret maisemat tarjoavat hyvät puitteet elokuvalle.

tahtitahtitahtitahtitahti2

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (1.33:1)
Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat