5aaltobd

THE 5TH WAVE
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: J. Blakeson
Käsikirjoitus: Susannah Grant, Akiva Goldsman, Jeff Pinkner
Tuotanto: Tobey Maguire, Graham King, Matthew Plouffe, Lynn Harris
Pääosissa: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Ron Livingston

1 tunti 52 minuuttia

Suzanne Collinsin romaaniin pohjautuvan Nälkäpelin (2012) tapaan Rick Yanceyn 5. aalto -romaanin filmatisointi on teini-ikäisille suunnattu vakavahenkinen toiminta- ja jännityselokuva, jossa pojan sijaan pääosassa on nainen. Tällainen vaihtelu on mitä tervetulleinta, eikä se onneksi näytä jäävän vain vaihteluksi, vaan tulevaisuudessa naiset kenties saavat toimintaelokuvissakin muita rooleja kuin vain hädässä olevan neidon osan.

Kick-Ass-elokuvien Chloë Grace Moretz näyttelee teini-ikäistä Cassieta, tavallista tyttöä, jonka matkapuhelimen ympärille rakennettu sosiaalinen elämä kokee muutoksen avaruusaluksen asettauduttua hänen kotikaupunkinsa ylle. Ennen pitkää Yhdysvaltain ja koko maailman asukkaat saavat huomata, etteivät avaruusoliot ole kovin ystävällisin aikein liikkeellä. Maapallolla leviää virus, joka tappaa valtaosan ihmisistä. Henkiin jääneet pakenevat ja osa aloittaa yhden miehen sissisodan ihmisen muodon ottaneita avaruusolioita vastaan. Armeijatukikohtaan evakuoidusta veljestään erille joutunut Cassie lähtee etsimään veljeään, mutta törmää matkalla moneen vaaraan.

5. aallon käsikirjoituksesta vastaa kolme kokenutta tekijää, joista yhdellä on kokemusta naisvoittoisista tarinoista, toisella kaikenlaisista scifi- ja toimintafilmeistä ja kolmannella pääasiassa televisiosarjoista. Lopputuloksena on harvinaisen tyhmä elokuva, joka pitää katsojaa vielä tyhmempänä. Kaikenlaisesta jännityksestä ja yllätyksellisyydestä riisutussa rainassa ei liiemmin hyödynnetä maailmanlopun jälkeisen maailman tarjoamia mahdollisuuksia toiminnan ja jännityksen suhteen, vaan keskitytään typeriin juonenkäänteisiin ja pakolliseen teiniromanssiin. Tytöstä, joka ei ampunutkaan puussa istuvaa pöllöä, tulee tästä syystä eräänlainen ihmiskunnan pelastaja. Siinä on 5. aallon sisällön tasokkuus. Onneksi tytön näyttelijä sentään on hyvä.

Brittiohjaaja J. Blakeson sai syystäkin hyviä arvosteluita esikoisohjauksellaan The Disappearance of Alice Creed (2009), mutta noin seitsemän vuotta myöhemmin valmistunut 5. aalto on vasta hänen toinen elokuvansa. Mitään ensimmäisen elokuvan antamia lupauksia Blakesonin toinen filmi ei lunasta. Alle miljoonalla dollarilla tuotetulla eurooppalaisella rikosfilmillä debytoinut britti on mennyt Hollywoodiin ohjaamaan nelikymmenkertaisella budjetilla scifi-toimintaelokuvan. Samalla lienee mennyt vapaus tehdä omia taiteellisia ratkaisuja, sillä 5. aalto on kaikin puolin tyypillistä Hollywoodin roskaa. Tietysti siinä on hyvät tuotantoarvot, mutta eivät ne yksistään elokuvaa tee.

tahtitahti2tahti2tahti2tahti2

LISÄMATERIAALI:

Blakesonin ja Moretzin kommenttiraita, poistettuja kohtauksia, pieleen menneitä ottoja sekä useita dokumentteja elokuvan tiimoilta.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony, 2016
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 16:9 (2.39:1)
Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat