fuocoammaredvd

FUOCOAMMARE
Italia / Ranska 2016

Ohjaus: Gianfranco Rosi
Käsikirjoitus: Gianfranco Rosi
Tuotanto: Gianfranco Rosi, Donatella Palermo, ym.

1 tunti 49 minuuttia

Italialainen dokumentaristi Gianfranco Rosi on kertonut elokuvissaan huumekartellin palkkamurhaajasta, kalifornialaisista köyhistä ja nyt vuorossa on pieni italialainen saarikaupunki, Lampedusa, jonka läpi 400 000 pääosin afrikkalaista pakolaista on pyrkinyt Eurooppaan viimeisen 20 vuoden aikana.

Fuocoammaressa seurataan tuon pienen saaren elämä muutaman asukkaan ja rannikkovartioston silmin. Isänsä ja isoäitinsä kanssa asuva nuori poika on tarinan varsinainen päähenkilö. Rosi kertoo, miten hyvin eurooppalaisen sivistysvaltion terveydenhoitojärjestelmä toimii: kun poika tuntee itsensä kipeäksi, hän pääsee lääkärin tutkittavaksi. Aivan yhtä hyvä kohtelua saavat myös ne mereltä pelastut sadat ja tuhannet turvapaikanhakijat, jotka ovat merimatkan epäinhimillisissä olosuhteissa ajautuneet hengenvaaraan ja osa on myös henkensä menettänyt.

Rosin on kantansa pakolaiskysymykseen valinnut ja sen myös elokuvassaan tuo esille, kun paikallinen lääkäri puhuu näiden ihmisten auttamisesta (muutenkin kuin vain terveydenhoidollisesti), eikä yhtään eriävää mielipidettä ole mukana. Rosi ei silti tuputa sanomaansa ja väännä asioita rautalangasta, vaan antaa katsojan yksinkertaisesti seurata tapahtumia. Politiikka on jätetty pois, pääosassa on inhimillisyys ja myötätunto.

Vuoden aikana kuvatusta Fuocoammaresta tuli ensimmäinen Kultaisella karhulla palkittu dokumenttielokuva. Myös Oscar-ehdokkuudella huomioitu elokuva onkin harvinaisen hyvin onnistunut dokumenttifilmi, vaikka siinäkin tuntuu näkyvän elokuvantekijöiden taipumus dramatisoida ja manipuloida tilanteita. Visuaalisesti teos on vaikuttava ja tunnelmaltaan intiimi.

Mainittakoon vielä, että muutamia satoja katsojia saaneen Fuocoammarren julkaisu DVD:llä kuvaa hyvin sitä levittävän Future Filmin arvostusta elokuvia kohtaan.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan, käsikirjoittajan ja näyttelijöiden haastatteluja.


DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film / Cinemanse (teatterilevitys)
Tekstitys: Suomi, norja, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

12

dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat