indignationdvd

INDIGNATION
Yhdysvallat / Kiina 2016

Ohjaus: James Schamus
Käsikirjoitus: James Schamus
Tuotanto: James Schamus, Anthony Bregman, Rodrigo Teixeira
Pääosissa: Logan Lerman, Sarah Gadon, Tracy Letts

1 tunti 46 minuuttia

Yhdysvaltain arvostetuimpiin nykykirjailijoihin lukeutuvan Philip Rothin teoksista kaksi filmattiin viime vuonna: Tuohtumus (2008) ja Pulitzer-palkittu American Pastoral (1997). Kumpikaan elokuva ei saanut suurta yleisömenestystä, mutta nimekkäämpien näyttelijöiden ansiosta American Pastoral sai suuremman huomion ja levisi paremmin. Tuohtumuksen filmatisointi tuli Suomessa suoraan DVD:lle alkuperäisellä Indignation-nimellään.

Indignation on erinomainen kuvaus 1950-luvun alkuvuosista yhden nuoren miehen, Marcuksen (Logan Lerman), silmin nähtynä. Newjerseyläisen juutalaisperheen pojan isä on teurastaja, mutta hän ei halua ainoasta pojastaan työnsä jatkajaa. Niinpä isä ja äitikin ovat innoissaan, kun heidän tunnollinen, älykäs ja täysin harmiton poikansa saa stipendin suureen ohiolaiseen collegeen. Siellä Marcuksen opinnot sujuvat hyvin, mutta ongelmia tuottavat naiset – tai pikemminkin nainen – ja uskonto. Ateisti Marcus ei ole lainkaan halukas osallistumaan pakollisiin jumalanpalveluksiin. Sitäkin vaikeampi tapaus on kaunis opiskelutoveri Olivia (Sarah Gadon), jonka kanssa Marcus käy treffeillä ja saa ensikokemuksensa seksistä. Marcus ei osaa suhtautua tällaisiin asioihin, eikä hän saa tukea huonetovereiltaankaan. Kaiken lisäksi Olivia on hyvin omalaatuinen tapaus synkän historiansa kanssa. Marcuksen alamäki on alkanut.

Hieman kankeasti alkava Indignation on erittäin sisältörikas, mutta hyvin hallittu ja monitasoinen tarina. Se kuvaa Korean sodan ajan Yhdysvaltoja, nuorisoa, nuorten ensimmäisiä seurustelu- ja seksikokemuksia, uskontoa ja kaikkea, mikä on tärkeää nuorille ja vanhemmillekin, tuolloin ja tänä päivänä. Kaikki tapahtumat nähdään miellyttävän ja älykkään, mutta auttamattoman kokemattoman nuoren miehen silmin.

25-vuotiaanakin teini-ikäisten rooleihin ulkoisestikin sopiva Logan Lerman tekee varmasti tähänastisen uransa parhaimman roolisuorituksen. Yhtä vakuuttava on naispääosassa nähtävä kanadalainen Sarah Gadon, joka kävi Suomessa filmaamassa Mika Kaurismäen Tyttökuninkaan (2015) toisen naispääosan.

Tuohtumuksen filmatisointi on Ang Leen käsikirjoittaja- ja tuottajakumppanina tunnetun James Schamuksen debyytti pitkän elokuvan ohjaajana. Rothin romaanista itse elokuvakäsikirjoituksen laatinut Schamus suosii synkkiä sävyjä ärsyttävyyteen saakka. Elokuvan on kuvannut Christopher Blauvelt (The Bling Ring, Meek’s Cutoff), jonka kameratyöskentely muilta osin on korkeatasoista ja elokuvan tuotantoarvot samalla tasolla.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


TALLENNEJULKAISU:

Julkaisija: SF Studios, 2017
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1
Ikäraja:

12

Formaatit: dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat