Morran & Tobias – kuin taivaan lahja (2016)

morrantobiasdvd

MORRAN & TOBIAS – SOM EN SKÄNK FRÅN OVAN
Ruotsi 2016

Ohjaus: Mats Lindberg
Käsikirjoitus: Mats Lindberg, Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Stefan Wiik
Tuotanto: Emma Nyberg, Niklas Jakobsson
Pääosissa: Johan Rheborg, Robert Gustafsson

1 tunti 35 minuuttia

Vuonna 2014 esitettyyn, kymmenminuuttisista jaksoista koostuneeseen Morran och Tobias -televisiosarjaan pohjautuva Morran & Tobias – kuin taivaan lahja on viime vuosien sekopäisimpiä ja hauskimpia elokuvia. Huumoriltaan se tuo mieleen brittiläisen Bottom-komediasarjan (1991) ja sitä seuranneen Guest House Paradiso -elokuvan (1999).

Morran (Johan Rheborg) on ketjupolttava, hieman lihava, taatusti päästään viallaan oleva rouva, joka asuu yhdessä nelikymppisen poikansa Tobiaksen (Robert Gustafsson) kanssa. Lian, romun ja suoranaisen paskan keskellä asustelevan perheen onni on vaarassa, kun Tobiaksen kehittelemä polttomoottori polttaakin koko talon. Morran ja Tobias pakkaavat savun likaamat vähäiset tavaransa ja muuttavat perheen vanhaan kotitaloon, jossa myös muistot heräävät. Tobias tilailee vakuutusrahoilla erilaisia vempaimia, joita hän käyttää äitinsä kiusaamiseen. Perhealbumissa olevia kiiltokuvia oikeiksi valokuviksi luuleva äiti on tietysti niin sekaisin, ettei moisesta suutu.

Ohjaaja Mats Lindbergin, Stefan Wiikin sekä pääosissa nähtävien Gustafssonin ja Rheborgin käsikirjoittamalla elokuvalla on hyvin vähän tekemistä järjen kanssa. Sen huumori perustuu roolihahmojen tyhmyyteen ja nolouteen, mutta tälle asialle nauraminen ei tunnu pahalta siksikään, koska he ovat elokuvan periaatteessa ainoat roolihahmot. He eivät joudu tekemisiin normaalien ihmisten kanssa, eivätkä normaalit ihmiset ole näkemässä heidän nahisteluaan – yhtä, erittäin hauskaa kohtausta lukuun ottamatta.

Nopeatempoinen, hyvin täyteen kirjoitettu elokuva ei ole hetkeäkään tunkkainen saati tylsä, vaikka siinä on vain kaksi roolihahmoa, jotka nekin pysyvät pääasiassa neljän seinän sisällä ja pysyvät alusta loppuun saakka ihmisinä aivan samanlaisia. Yllättävänkin paljon elokuvaan tulee raikkautta sen toteutustavan ansiosta: kaunistelemattomasti kuvatussa elokuvassa ollaan ikään kuin näkymättömän kuvausryhmän matkassa, molempien päähenkilöiden usein puhuessa suoraan kameralle. Roolisuoritukset ovat niin loistavia, ettei tarvitse ihmetellä, miksi äidin rooliin on valittu mies.

Mitä lapsellisemman ja yliampuvamman huumorintajun omistaa, sitä enemmän Morran & Tobiaksesta pitää.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Lisämateriaalia ei ole.


TALLENNEJULKAISU:

Julkaisija: Future Film / Atlantic Film, 2017
Tekstitys: Suomi
Ääni: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Kuva: 16:9 (1.78:1)
Levyjä: 1
Ikäraja:

12

Formaatit: dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).